Wyszukiwarka biletów lotniczych

przelot złożony
1 pasażer
  • Dorośli od 18 lat-1+
  • Młodzież 12-18 lat-0+
  • Dzieci 2-12 lat-0+
  • Niemowlęta do 2 lat-0+
  • Wybierz
Szukaj
  • polska firma
  • 20 lat na rynku
  • 500 000 klientów
  • bezpieczne płatności
  • gwarancja najniższej ceny
Wszystkie linie lotnicze. Rezerwuj wygodnie.

Treść główna

Zagrożenie w posiłku

Więcej
2015/05/01 13:04 #1 przez Morgo
Zagrożenie w posiłku was created by Morgo
Jedząc za granicą, np. w krajach Azji można nabawić się chorób układu pokarmowego. Słyszałam, że spożycie sushi kończy się pechowo dla turysty, jeśli ryba miała w sobie pasożyty albo rtęć. W jakich miejscach i czego nie polecacie w tej kategorii, aby nie nabawić się zatrucia lub gorszych uciążliwości?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/05/01 17:53 #2 przez ryjkostwor
Replied by ryjkostwor on topic Zagrożenie w posiłku
1. Szczepienie na WZW A i dur brzuszny
2. Podstawowe zasady higieny (mycie rąk, picie wody butelkowanej lub przegotowanej)
3. Stołowanie się tam, gdzie są kolejki miejscowych - tam obrót jedzeniem jest szybki, więc można oczekiwać świeżego jedzenia. Poza tym ludzie zwykle nie jedzą w miejscach, gdzie trują ;)
4. Anegdotyczne historie o "odkażaniu" posiłków alkoholem można włożyć między bajki ;)
5. Surowe ryby i owoce morza to trudny temat - tak naprawdę do Ciebie należy decyzja, na ile sobie pozwolisz. Ja w Japonii jadłam, bo ufam im pod tym względem - to społeczeństwo żyje surową rybą. Ale już np. w krajach Azji Pd-Wsch bym się nie zdecydowała na te produkty niepoddane obróbce cieplnej.

A jeśli chodzi o rtęć, to zasadniczo ryby akumulują ten pierwiastek, tylko różne gatunki mają różną zawartość (drapieżne i starsze osobniki więcej) - więc trzeba raczej świadomie wybierać mniej "zanieczyszczone" gatunki. Tutaj można znaleźć podział na grupy pod względem zawartości rtęci.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iris, madlen

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nawigacja dodatkowa