Ile mamy kobiet w lotnictwie?

Emancypacja kobiet wyprowadziła je z gospodarstw domowych na szczyty karier w wielu dziedzinach życia społecznego. Dziś nikogo z nas nie dziwią kobiety w rolach menadżerek, specjalistek, czy właścicielek przedsiębiorstw. Business woman to powszechnie znany i szanowany styl życia wielu kobiet na świecie. Są jednak branże wciąż trudno dostępne dla żeńskiej części społeczeństwa. A jak jest w lotnictwie? Centrum Rezerwacji Tanie-Loty.com.pl sprawdziło, jak wiele Pań pracuje dziś za sterami samolotów.

Pilotka na świecie

Statystyki udziału kobiet pilotów samolotów na rynku pracy nie są zbyt imponujące. Choć po ponad 100 latach od lotu pionierki Thérèse Peltier na świecie przybywa licencjonowanych pilotek - obecnie stanowią one tylko 7 procent wszystkich pilotów. Jeśli zaś chodzi o pilotów liniowych (latających za sterami samolotów w liniach lotniczych), to według International Society of Women Airline Pilots jest ich blisko 4000 na około 130.000 pilotów liniowych na świecie.  Można zatem śmiało wnioskować, że polityka parytetowa nie dosięgnęła jeszcze pilotów samolotów.

A jak jest w Polsce?

Jak Polki dają sobie radę za sterami? Czy lecąc samolotem z Warszawy do Londynu mamy szansę usłyszeć kobiecy głos z kokpitu?

W Polsce tylko 13 pań zasiada za sterami samolotów pasażerskich. Biorąc pod uwagę, że w kraju jest prawie 1000 pilotów z licencją liniową, to liczba pań w tym zawodzie nie powala. LOT ma w swojej kadrze dziewięć kobiet pilotów, pozostałe są zatrudnione w Eurolocie. Jak poinformował Jacek Balcer, Dyrektor Marketingu i Public Relations linii Eurolot, na stanowisku pilota - pierwszego oficera w tej linii są zatrudnione 4 panie.

W samym 2011 roku w Polsce niewiele kobiet dołączyło do męskiego środowiska pilotów. Licencje pilota samolotów zdobyło 66 pań, ale tylko jedna z nich ma możliwość pracowania w linii lotniczej, gdyż uzyskała uprawnienia ATPL. Mamy nadzieję, że wkrótce będzie ich więcej i kobiecy głos witający pasażerów stanie się czymś normalnym i nie będzie powodował zwiększonego zapotrzebowania pasażerów na whisky podczas lotu.

Lotnictwo to wciąż dość hermetyczna dziedzina, ale kobiety, których pasją są samoloty, pomimo trudności śmiało dążą do celu i sięgają po swoje marzenia, czego życzymy wszystkim Paniom.