Najlepsze kuchnie świata – 9 krajów dla smakoszy

Każdy z nas przywozi z podróży nie tylko wspomnienia, zdjęcia i pamiątki, ale też nowe smaki. Próbowanie lokalnych potraw jest atrakcją samą w sobie. My kochamy kuchnie świata i podpowiadamy Wam, która jest najlepsza naszym zdaniem. Numer 1 może Was zaskoczyć 🙂

Kuchnia gruzińska

Kuchnie świata – gruzińskie chaczapuri. Fot. Sandra C, CC BY-SA 2.0

Gruzińska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na kulinarnej mapie świata. Znajdziemy tam smaki i potrawy niespotykane nigdzie indziej. Szczególnie zadowoleni powinni być panowie, którzy lubią dobrze i tłusto zjeść. To dobra baza pod alkohol: zwłaszcza gruzińską czaczę (chachę), czyli mocny destylowany napój z wytłoczyn winogronowych. Warto też kupić gruzińskie wino z Adżarii (z okolic Batumi i Kobuleti).

Tłusto, ale smacznie

Kuchnia gruzińska zdecydowanie nie należy do lekkich. Mnóstwo tam produktów mącznych, często z dodatkiem ciągnącego się sera. Są gruzińskie pierożki chinkali nadziewane mięsem, które je się trzymając za zgrubiały koniec. Wybornie smakują chaczapuri, czyli przypominające płaskie chlebki wypieki zwane gruzińską pizzą, z dodatkiem jajka sadzonego czy sera. Podawane są mięsa w formie gulaszu, pieczarki nadziewane serem. A do wszystkiego Gruzini lubią dodawać kolendrę. Zgłodnieliście?

Sprawdź: Okazje na loty do Gruzji

Kuchnia ukraińska

chleb ze smalcem i cebulą
Na przystawkę na Ukrainie podawany jest czasami chleb ze smalcem. Fot. Pixabay

Nasi wschodni sąsiedzi kojarzeni są z pyszną kuchnią, bardzo bliską naszym gustom i smakom. Ten piękny i przyjazny kraj uraczy nas wybornym i tanim ukraińskim barszczem, a dla odmiany tłustą zupą solianką (lub solanką) na kwaskowym wywarze. Są też wareniki, czyli nasze pierogi w różnych wersjach.

Blisko i śmiesznie tanio

Warto też spróbować kuliszu, czyli kaszy jaglanej ze słoniną, mięsem i warzywami oraz derunów, czyli placków ziemniaczanych. Ukraińcy wyśmienicie przyrządzają także mięsa, np. pieczonego królika. Można to wszystko popić kwasem chlebowym, domowym kompotem lub uraczyć się alkoholem, np. piwem lub wódką.

Ceny na Ukrainie są niezwykle niskie i zwalają z nóg. Za porcję 8 pierogów i herbatę we Lwowie płaciliśmy około 3 zł. W restauracji pełen obiad złożony z przystawek (ogórków i chleba ze smalcem), tradycyjnej zupy (np. barszczu), drugiego dania z mięsem i dwóch piw kosztował ok. 17 zł.

Zobacz też: promocje na loty na Ukrainę

Kuchnia francuska

francuskie wino i sery
Francuskie wino podaje się w towarzystwie serów. Fot. Pixabay

Kuchnia francuska oferuje wybitne potrawy, jeśli wie się, gdzie ich szukać. Zacznijmy może od kontrowersyjnych: z tego co mówią Francuzi, wcale nie konsumują na co dzień zupy cebulowej, ślimaków, żabich udek i kasztanów. Te dania to głównie hity dla turystów. Nie każdy Francuz je też lubi. Za to wina rzucają na kolana wszystkie kuchnie świata.

Kraina sera i wina

Francuzi w domach jedzą słodkie śniadania, m.in. naleśniki, pieczywo z dodatkiem miodu, dżemu, czekolady, maślane rogaliki crossainty popijane kawą. Wśród dań obiadowych królują np. gęste zupy warzywne z dodatkiem tradycyjnej francuskiej bagietki. Nie jest to jednak obowiązkowy składnik obiadu.

Na drugie danie Francuzi wybierają czasami:

  • rattatouille (ratatuj), czyli wybór podsmażanych warzyw; różne rodzaje mięs,
  • czasami owoce morza
  • o wiele rzadziej foie gras, czyli wielki przysmak: pasztet z tłustych kaczych wątróbek
  • przysmakiem są też trufle, które jednak rzadko goszczą na stołach.

Ale najlepsze zaczyna się wieczorem. Będąc we Francji wieczorami można stołować się niemal samym serem i winem. I jednego, i drugiego we Francji jest pod dostatkiem. Ponad 500 rodzajów serów, z których najsłynniejszy to camembert i brie, świetnie komponuje się ze znakomitymi winami, zwłaszcza z rejonu Bordeaux. A na deser? Crème brûlée.

Sprawdź już teraz: Okazje na loty do Francji

Kuchnia meksykańska

meksykańskie burrito
Meksykańskie burrito. Fot. Pixabay

Kto z nas nie zna tacos, chilli con carne, tortilli, burrito, nachos, guacamole i tequilli? Te wybitne potrawy i alkohole są wizytówką Meksyku, który reprezentuje jedną z pikantnych kuchni świata. Podróż tam to także niezwykła wyprawa dla naszych kubków smakowych.

Zobacz koniecznie: Tanie loty do Meksyku

Niezły Meksyk i to na ostro

Meksykanie lubią dodawać do potraw chilli i kolendrę. Do tortilli pakują mięso z dodatkiem tych składników i zawijają je w burrito lub składają w quessadillę. Mogą też pakować je na przykład do tacos. Wśród mięs króluje wołowina. Warto jej spróbować zwłaszcza w wersji chilli con carne.

Trzeba spróbować także:

  • fajitas (grillowane mięso w tortilli)
  • enchilladas (farsz z mięsa i warzyw w tortilli)
  • faszerowanych papryk
  • jednogarnkowych dań z mięsem i warzywami na bazie ryżu lub kaszy.

Po prostu do Meksyku choć raz w życiu trzeba pojechać i dać się kulinarnie rozpieścić.

Kuchnia chińska

Chińskie kulki z sezamem
Chińskie kulki z sezamem, warto spróbować. Fot. Pixabay

Chiny są ogromnym krajem, w którym wyróżnić można ogrom lokalnych kuchni różnego rodzaju. Równie dobrze mogłyby to być kuchnie świata zupełnie różnych krajów!

Orientalne i pełne kontrastów Chiny to nie tylko kurczak w cieście na ostro i ryż z warzywami (chociaż oczywiście też).

Chiny: kuchnie świata w soczewce

Chiny to wiele mięs z dodatkami i słodko-kwaśnym chińskim sosem z dodatkiem bambusa. To szeroki wybór zup orientalnych z dodatkiem makaronu ryżowego i np. owoców morza. Te ostatnie podawane są też osobno w przeróżnych postaciach, podobnie jak ryby (na przykład gotowane na parze).

Dodatkiem do dań z mięsa, warzyw i ryżu są słodkie sosy na bazie mango, pomarańczy, czy ananasa. Trzeba spróbować także:

  • pierożków dim sum
  • słynnej kaczki po pekińsku
  • wontonów
  • sajgonek
  • i ramenu (który do Japonii przywędrował właśnie z Chin).

Sprawdź tanie loty do Chin

Kuchnia indyjska

kuchnia indyjska
Kuchnie świata – kuchnia indyjska

Tutaj sukces tkwi w prostocie. Kuchnia indyjska to niby tylko kilka rodzajów sosów, do których dodaje się bazę (np. mięso z kurczaka, soczewicę, czy ziemniaki), a potem podaje z ryżem i chlebkami naan. Ale jakie to wszystko wyborne!

  • Najbardziej znanym z sosów jest masala (to także nazwa przyprawy kuchni indyjskiej będącej mieszanką ziół). Jeśli wszystkie kuchnie świata miałyby jedno słowo na ich określenie, masala opisywałaby potrawy indyjskie.
  • Wyborny jest także łagodniejszy sos korma na bazie jogurtu
  • i palak czyli sos szpinakowy.

Bazą może być mięso (także ryby) lub warzywa. Np. :

  • chana to soczewica
  • aloo to ziemniak
  • gobi to kalafior
  • paneer to rodzaj indyjskiego sera z mleka krowiego, który się nie topi.

Warzyw i mięs jest dużo, dużo więcej. I tak można sobie skomponować np. chicken tikka masalę (jedno z najpopularniejszych dań, czyli kurczaka w sosie masala). Niemal wszystkie kuchnie świata mają w swym składzie coś z kurczakiem, ale indyjski jest jedyny w swoim rodzaju.

Bardzo popularny jest też palak paneer (ser w sosie szpinakowym). Ja lubię chana masalę (soczewicę w sosie masala) i aloo palak (ziemniaki w szpinaku: niby proste a wyborne) i aloo gobi: ziemniaki z kalafiorem.

Nie można zapomnieć o piecu tandori (to także nazwa przyprawy i dań z pieca tandori). To z niego pochodzą najlepsze zapiekane mięsa. Indie mają jednak kuchnię głównie wegetariańską, zwłaszcza na północy.

Indie to nie tylko jedzenie, to inna kultura jedzenia

Do dania głównego zamówić trzeba ryż lub chlebek naan (można np. butter naan, czyli maślany, albo garlic naan z dodatkiem czosnku) albo jedno i drugie.

Jeśli nie możecie się zdecydować, wybierzcie thali: to zestaw dań w formie kilku niewielkich „próbek”. Dostaniecie ryż, naan, cienkie placuszki ciapati (lub roti) danie główne, np. chana masalę, trochę sosu na bazie curry, jogurt, warzywa i często dal (dhal) czyli zupę na bazie warzyw.

Całość podaje się na jednej tacce z różnymi wgłębieniami lub miseczkami. Thali to po indyjsku dosłownie talerz. Jego składniki różnią się w zależności od regionu, a nawet restauracji.

Kuchnie świata orientalnego rządzą się swoimi prawami. W Indiach je się prawą ręką (lewa jest nieczysta), mieszając ryż z daniem głównym i nabierając na kawałki naanu. Turystom czasem oferowane są sztućce 🙂

Do picia koniecznie:

  • masala chai, czyli herbata z mlekiem i dodatkiem przypraw (inne kuchnie świata także mają podobne napoje).
  • warto spróbować także napoju z mięty i limonek o nazwie limonana
  • tradycyjnym napojem na bazie jogurtu jest lassi. Może to być banana lassi, mango lassi, czy też… banga lassi (z dodatkiem konopi indyjskich).

Kuchnia włoska

pokrojona pizza na czarnym blacie
Tradycyjna włoska pizza powinna być cienka, ale sztywna, na bazie znakomitego sosu pomidorowego z dodatkiem ciągnącego się sera (ale nie w nadmiarze). Dodatki zależą od nas, ale dla Włochów często najlepsza jest zwykła margherita. Fot. Pixabay

Kuchni włoskiej nie da się nie kochać. Dla niektórych inne kuchnie świata mogą się schować i to włoska jest najlepsza. Jeśli trafi się do lokalnej restauracji a la casa (domowej, gdzie obsługują często członkowie jednej rodziny), jest się w niebie.

Jak ognia należy we Włoszech unikać wszelkich restauracji typowo pod turystów. Oferują najczęściej rozczarowujące i niezjadliwe potrawy, koniecznie trzeba zasięgnąć więc języka u lokalnych mieszkańców lub bazować na rankingach najlepszych restauracji. Należy wybierać zwłaszcza te miejsca, gdzie trudno o wolny stolik, a stołujący się ludzie rozmawiają po włosku 🙂

Różnice między lokalnymi i turystycznymi knajpami są przeogromne, to po prostu przepaść i wiemy, co mówimy! Dajcie się zaprowadzić Włochom do ich ulubionej pizzerii. Zwłaszcza pizza w stylu napoli: z minimalną ilością składników, cienka i nie rozmiękła jest przepyszna. Źródłem sukcesu jest smaczne ciasto, domowy sos pomidorowy i przepyszny ser. NIGDY nie proście o keczup, to zbrodnia dla włoskiej pizzy, którą je się z oliwą.

Włochy: królestwo makaronów

Koniecznie trzeba spróbować risotto, które tylko we Włoszech smakuje tak wybornie i makaronów. Kuchnie świata mają też swój główny składnik, a we Włoszech to pasta, czyli makaron.

  • Tradycyjne spaghetti a’la bolognese to wcale nie takie popularne danie np. w Rzymie (oczywiście bardziej popularne jest w Bolonii skąd pochodzi).
  • Częściej jedzony jest makaron penne okraszony boczkiem i posypany parmezanem.
  • Trzeba też spróbować spaghetti a’la carbonara z sosem na bazie jajek, sera i podgardla lub policzka wieprzowego (guanciale).

Pasta to wizytówka Włoch. Żeby tylko wymienić makarony:

  • tagliatelle (wstążki podawane np. z krewetkami)
  • gnocchi (takie jakby nasze kopytka)
  • tortellini i ravioli (uszka i pierożki z nadzieniami)
  • cannelloni (nadziewane mięsem mielonym i sosem pomidorowym z serem rurki)
  • lasagne (makaron układany warstwami z serem i sosem pomidorowym).

Nie sposób nie zjeść na deser tiramisu, zabaione lub profiteroles i nie popić tradycyjną włoską kawą. Wyborne są włoskie wina, do nich często podaje się deskę serów i wędlin. Prawdziwe życie zaczyna się we Włoszech po 21. Wtedy restauracje ożywają, Włosi jedzą, rozmawiają, śmieją się i popijają wino, a nierzadko także espresso, nawet po północy!

Sprawdź: Okazje do Włoch

Kuchnia tajska

koh chang jedzenie tajlandia
Specjały z Tajlandii. Fot. Milena Goc, Tanie Loty

Kuchnia tajska jest po prostu obłędna. Łączy wszystkie smaki, oferuje całą gamę potraw i co więcej: każda z nich jest przepyszna. Nie może jej zabraknąć w żadnym zestawieniu na najlepsze kuchnie świata.

Czego tam spróbować? Wszystkiego, najlepiej prosto z ulicy. Są też klasyki bez zjedzenia, których nie warto wracać do Polski. To przede wszystkim:

  • kultowy pad thai
  • som tam (papaya salad)
  • khao niew mamuang (mango sticky rice)
  • spring rolls (sajgonki)
  • oraz satay.

O wiele więcej dowiesz się z tego tekstu: Kuchnie świata: kuchnia tajska.

W Tajlandii każdy smak zaskakuje. Inaczej smakują znane nam owoce morza, zdumiewa zwykły ryż, warzywa przyrządza się w inny sposób, a zwykłe owoce stają się kulinarnym dziełem sztuki. Poza tym to kraj, gdzie da się żyć niezwykle tanio, a dzięki nam także tanio tam polecieć. Warto!

Sprawdź: Okazje do Tajlandii

Kuchnia polska

bigos polska potrawa
Bigos: kto go nie uwielbia? Fot. Shutterstock

W naszym zestawieniu nie znalazły się takie kuchnie świata jak hiszpańska, grecka, argentyńska czy wietnamska, czego pewnie niektórzy z Was nie mogą odżałować. Zabrakło miejsca dla znakomitych bułgarskich win, amerykańskich burgerów i angielskiej ryby z frytkami, australijskich steków z kangura, marokańskiego tajinu, niemieckich bratwurstów, tureckiego kebabu i japońskiego sushi.

Wszystkie te kuchnie i potrawy są pyszne, ranking jednak ograniczony, a królowa może być tylko jedna: kuchnia polska, która rzuca inne kuchnie świata na kolana. Potwierdzają to także zagraniczni goście, którzy zakochują się w naszych potrawach na zabój.

Mamy się czym pochwalić

Restauracje oferujące m.in. pierogi można znaleźć w wielu krajach za granicą. To potrawa, którą obcokrajowcy kochają i często ją zamawiają. Docenić należy przede wszystkim różnorodność polskiej kuchni. Mamy z jednej strony bigos, gołąbki i kapuśniak, z drugiej przepyszną pomidorową, rosół, barszcz, ziemniaki w dziesiątkach zastosowań (kto nie kocha tłuczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych albo klusek, no kto?).

Polacy przyrządzają przepyszne mięsa. W górach można ekscytować się fenomenalną jagnięciną w sosie grzybowym, nad morzem chrupiącą rybką prosto z Bałtyku.

Każdy z nas ma swoje ulubione kuchnie świata i ukochane polskie smaki. Dla niektórych to schabowy z ziemniakami i mizerią, dla innych rolada z modrą kapustą i kluskami śląskimi, pierogi ruskie, krokiety, grzybowa, golonka czy żurek. Wszystkie są przepyszne, a część typowo nasza, polska.

Czytaj także: Polskie potrawy – która najsmaczniejsza?

Weronika Skupin
Weronika Skupin
Redaktor Tanie-Loty.com.pl i redaktor serwisu PolskaZachwyca.pl. Z pasją odkrywa i opisuje kolejne piękne miejsca na świecie i w Polsce. Częściej wybiera plecak, hostel i eskapady w nieznane miejsca, niż walizkę, hotel i zorganizowane wycieczki. Wieloletnia dziennikarka prasowa. Jest saunamistrzem i startuje w zawodach saunowych. Odpręża się czytając książki, w wolnych chwilach biega. Uwielbia gry planszowe.

Podobne artykuły

12 KOMENTARZE

  1. Szanowna Autorko,
    Żaden Włoch nie wymieni „spaghetti alla bolognese” jako typowej włoskiej potrawy, a już na pewno żaden bolończyk. Owszem, ragú, czyli „sos boloński” jest bardzo popularne, ale nie dostanie się go z dodatkiem makaronu spaghetti – ten rodzaj pasty nie nadaje się do ciężkiego sosu, jakim jest ragú, zwyczajnie tego sosu nie zabiera, sos się ześlizguje. Co innego makarony typu penne, czy conchilli – te gromadzą sos i świetnie nadają się do ragú

    • Ragù ne się tylko i wyłącznie ze spaghetti i jest to jedna z typowych potraw w prawie ze całych Włoszech. Nigdzie w zadnej knajpie czy prywatnie nie dostanie sie ragù z krótkim makaromem

  2. Oj, ludzie, chyba nigdzie nie byliscie i nic nie wiecie o kuchniach innych krajów, nasza, polska kuchnia jest bardzo róznorodna, obfitość warzyw, mies wszelakich tudziez owoców stanowi o tym,ze jest ona zarówno ciekawa pod wzgledem wielości smaków jak i wartosciowa zdrowotnie.

  3. Wina francuskie już dawno przestały być przodującymi trunkami. Może kilka się wyróżnia ale na świecie są wina przy których francuskie są zwykłymi sikaczami. A najlepsze jest to, że Francuzi przekonani o niezniszczalności mitu o ich winach jako najlepszych na świecie potrafią kiepsko ogarniającym turystom dać jakiegoś taniego jabola…

  4. Ewidentnie osoba pisząca o kuchni meksykańskiej opisała ją na podstawie jakiegoś pseudobloga albo innego karnego artykuliku. Gdzie jest w ogóle napisane, w których regionach zjemy jakieś potrawy? Na Jukatanie nikt nigdy nie poda ci burrito bo to potrawa charakterystyczna dla terenów północnego Meksyku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Obserwuj nas

423,089FaniLubię
26,990ObserwującyObserwuj
5,564ObserwującyObserwuj

Najnowsze