Każdy z nas przywozi z podróży nie tylko wspomnienia, zdjęcia i pamiątki, ale też nowe smaki. Próbowanie lokalnych potraw jest atrakcją samą w sobie. My kochamy kuchnie świata i podpowiadamy Wam, która jest najlepsza naszym zdaniem. Numer 1 może Was zaskoczyć 🙂

Poprzedni

9. Kuchnia gruzińska

Gruzińska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na kulinarnej mapie świata. Znajdziemy tam smaki i potrawy niespotykane nigdzie indziej. Szczególnie zadowoleni powinni być panowie, którzy lubią dobrze i tłusto zjeść. To dobra baza pod alkohol: zwłaszcza gruzińską czaczę (chachę), czyli mocny destylowany napój z wytłoczyn winogronowych. Warto też kupić gruzińskie wino z Adżarii (z okolic Batumi i Kobuleti).

Tłusto, ale smacznie

Kuchnia gruzińska zdecydowanie nie należy do lekkich. Mnóstwo tam produktów mącznych, często z dodatkiem ciągnącego się sera. Są gruzińskie pierożki chinkali nadziewane mięsem, które je się trzymając za zgrubiały koniec. Wybornie smakują chaczapuri, czyli przypominające płaskie chlebki wypieki zwane gruzińską pizzą, z dodatkiem jajka sadzonego czy sera. Podawane są mięsa w formie gulaszu, pieczarki nadziewane serem. A do wszystkiego Gruzini lubią dodawać kolendrę. Zgłodnieliście?

Sprawdź: Okazje na loty do Gruzji

gruzińskie chaczapuri
Kuchnie świata – gruzińskie chaczapuri. Fot. Sandra C, CC BY-SA 2.0
Poprzedni

10 KOMENTARZE

  1. Szanowna Autorko,
    Żaden Włoch nie wymieni „spaghetti alla bolognese” jako typowej włoskiej potrawy, a już na pewno żaden bolończyk. Owszem, ragú, czyli „sos boloński” jest bardzo popularne, ale nie dostanie się go z dodatkiem makaronu spaghetti – ten rodzaj pasty nie nadaje się do ciężkiego sosu, jakim jest ragú, zwyczajnie tego sosu nie zabiera, sos się ześlizguje. Co innego makarony typu penne, czy conchilli – te gromadzą sos i świetnie nadają się do ragú

    • Ragù ne się tylko i wyłącznie ze spaghetti i jest to jedna z typowych potraw w prawie ze całych Włoszech. Nigdzie w zadnej knajpie czy prywatnie nie dostanie sie ragù z krótkim makaromem

  2. Oj, ludzie, chyba nigdzie nie byliscie i nic nie wiecie o kuchniach innych krajów, nasza, polska kuchnia jest bardzo róznorodna, obfitość warzyw, mies wszelakich tudziez owoców stanowi o tym,ze jest ona zarówno ciekawa pod wzgledem wielości smaków jak i wartosciowa zdrowotnie.

  3. Wina francuskie już dawno przestały być przodującymi trunkami. Może kilka się wyróżnia ale na świecie są wina przy których francuskie są zwykłymi sikaczami. A najlepsze jest to, że Francuzi przekonani o niezniszczalności mitu o ich winach jako najlepszych na świecie potrafią kiepsko ogarniającym turystom dać jakiegoś taniego jabola…

  4. Ewidentnie osoba pisząca o kuchni meksykańskiej opisała ją na podstawie jakiegoś pseudobloga albo innego karnego artykuliku. Gdzie jest w ogóle napisane, w których regionach zjemy jakieś potrawy? Na Jukatanie nikt nigdy nie poda ci burrito bo to potrawa charakterystyczna dla terenów północnego Meksyku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here