Każdy z nas przywozi z podróży nie tylko wspomnienia, zdjęcia i pamiątki, ale też nowe smaki. Próbowanie lokalnych potraw jest atrakcją samą w sobie. My kochamy kuchnie świata i podpowiadamy Wam, która jest najlepsza naszym zdaniem. Numer 1 może Was zaskoczyć 🙂

9. Kuchnia gruzińska

Gruzińska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na kulinarnej mapie świata. Znajdziemy tam smaki i potrawy niespotykane nigdzie indziej. Szczególnie zadowoleni powinni być panowie, którzy lubią dobrze i tłusto zjeść. To dobra baza pod alkohol: zwłaszcza gruzińską czaczę (chachę), czyli mocny destylowany napój z wytłoczyn winogronowych. Warto też kupić gruzińskie wino z Adżarii (z okolic Batumi i Kobuleti).

Tłusto, ale smacznie

Kuchnia gruzińska zdecydowanie nie należy do lekkich. Mnóstwo tam produktów mącznych, często z dodatkiem ciągnącego się sera. Są gruzińskie pierożki chinkali nadziewane mięsem, które je się trzymając za zgrubiały koniec. Wybornie smakują chaczapuri, czyli przypominające płaskie chlebki wypieki zwane gruzińską pizzą, z dodatkiem jajka sadzonego czy sera. Podawane są mięsa w formie gulaszu, pieczarki nadziewane serem. A do wszystkiego Gruzini lubią dodawać kolendrę. Zgłodnieliście?

Sprawdź: Okazje na loty do Gruzji

Kuchnie świata – gruzińskie chaczapuri. Fot. Sandra C, CC BY-SA 2.0

4 KOMENTARZE

  1. Szanowna Autorko,
    Żaden Włoch nie wymieni „spaghetti alla bolognese” jako typowej włoskiej potrawy, a już na pewno żaden bolończyk. Owszem, ragú, czyli „sos boloński” jest bardzo popularne, ale nie dostanie się go z dodatkiem makaronu spaghetti – ten rodzaj pasty nie nadaje się do ciężkiego sosu, jakim jest ragú, zwyczajnie tego sosu nie zabiera, sos się ześlizguje. Co innego makarony typu penne, czy conchilli – te gromadzą sos i świetnie nadają się do ragú

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here