Ach, Kanary. Europejska Afryka zamknięta na kilku różnej wielkości wyspach. Ze względu na swoje specyficzne położenie i przynależność państwową, wykształciła się na nich zupełnie odrębna kuchnia, odmienna od europejskiej kuchni kontynentalnej. Zobacz, co zjeść na Wyspach Kanaryjskich.

7. Kanaryjskie tapasy, czyli co zjeść na Wyspach Kanaryjskich

Bez wątpliwości można stwierdzić, że każdy rejon Hiszpanii ma swój osobny rodzaj tapasów. Te, które znajdziecie na Gran Canarii są tego dobrym przykładem. Często używane są owoce morze: ośmiorniczki, krewetki, małże i sardynki – i to w wersji, jakiej nie jada się nigdzie indziej. Jeśli zastanawiasz się, co koniecznie musisz zjeść na Gran Canarii, to tapasy są idealnym wyborem. Niewielkie przekąski są również dostępne z krokietami rybnymi, ale również z ciekawymi dipami i dodatkami. W każdym większym mieście na Gran Canarii bez problemu znajdziesz tapas bar – a im mniejsza miejscowość, tym bardziej autentyczne i oryginalne tapasy. A skoro już jesteśmy przy Gran Canarii, to koniecznie spróbuj również tamtejszych ziemniaczków. Być może taka potrawa nie wyda ci się zbyt wykwintna, ale właśnie z Papas Arrugadas słynie ta wyspa. Nazwę można przetłumaczyć jako Pomarszczone Ziemniaki i tak też to wygląda. Przygotuj się na dużą ilość soli!

Sprawdź tanie loty na Gran Canarię!

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Fot. Pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here