Linie lotnicze zwykle oferują swoim pasażerom różnego rodzaju przekąski i dania na ciepło podczas lotów. Niektóre smakują jak z restauracji, inne zdecydowanie gorzej, jednak łączy je jedno: są dostępne kiedy jesteś głodny podczas przemierzania przestworzy. Jednak powinieneś nieco przystopować podczas zamawiania. Czego nigdy nie powinieneś zamawiać w samolocie? Na przykład kawy!

Jedzenie serwowane podczas lotów jest poddane wyśrubowanej kontroli, więc jest bardzo świeże. O wymaganiach i jakości serwowanych potraw mogliście już przeczytać we wcześniejszym artykule: czy jedzenie w samolocie jest świeże? Ale czy ta świeżość oznacza, że powinniśmy jeść wszystko, na co mamy ochotę? Może pewnych pokarmów i napojów należałoby unikać w samolocie? A jeśli tak, to dlaczego?

Kawa i herbata, czyli problem z wodą

Zauważyłeś pijąc herbatę lub kawę podczas lotu, że ma ona nieco metaliczny posmak, który na długo pozostaje w ustach? Nic dziwnego! Powodem tego nieprzyjemnego uczucia jest to, że woda na pokładzie podawana jest ze specjalnego zbiornika, który jest na stałe zainstalowany w samolocie. Nigdy nie jest on w pełni opróżniany, nawet podczas serwisowania maszyny, dlatego zawsze znajduje się w nim jakaś część niewykorzystanej wody. Oczywiście jest ona poddawana filtrowaniu i oczyszczaniu. Niestety, nawet po uzupełnieniu zbiornika, można nadal czuć jej posmak w każdym serwowanym kubku napoju.

Czy powinieneś zatem zamawiać kawę w samolocie? Raczej nie, jeśli zależy Ci na dobrym smaku. Ale czy kawa lub herbata na pokładzie może Ci zaszkodzić? To również mało prawdopodobne. Zatem jeśli musisz, sięgnij po gorący napój, ale nie zdziw się, że smakuje inaczej niż zwykle.

jedzenie na tacy w samolocie
Fot. Shutterstock

Jajka na własne ryzyko

Jajka, podobnie jak kawa i herbata, potrafią być problematyczne podczas serwowania na pokładzie. Dlaczego? Wcale nie ze względu na ich świeżość. Problemem jest sposób przygotowania. Ze względu na czasochłonność takiego zamówienia, obsługa pokładowa dość często nie ma czasu na przypilnowanie, czy jajka faktycznie się dobrze ugotowały. A jak wiadomo na wpół ugotowane jajka potrafią niekiedy przysporzyć problemów żołądkowych. Ogólnie rzecz ujmując, jeśli można uniknąć dań z jajkiem, lepiej właśnie tak zrobić i nie ryzykować zatrucia. Nawet jeśli dana linia lotnicza korzysta z przetworzonych jajek z tzw. tuby. Po prostu akurat na czas lotu warto sobie odmówić tego jedzenia.

Słodkie wino nie takie słodkie

Jeśli przywykłeś do wypijania lampki wina po obiedzie, na pokładzie samolotu nie będzie ono smakować tak samo jak w domu. Twoje kubki smakowe przyzwyczają się do atmosfery panującej na wysokości, co spowoduje, że słodkie wino przestanie być tak słodkie jak powinno. Zamiast tego stanie się mocno kwaskowe, z lekkim posmakiem goryczy. Efekt jest jeszcze bardziej wyczuwalny w winach wytrawnych. Przyczyną jest to, że podczas latania samolotem na wysokościach, ludzkie kubki smakowe stają się mocno wyczulone na taniny. Te zaś odpowiadają za cierpki smak niektórych roślin. Zatem cierpkość, gorycz i kwaskowatość będziemy wyczuwać w znacznym zwielokrotnieniu.

Dietetyczne napoje gazowane

Dietetyczne napoje są zazwyczaj mocniej nagazowane niż ich klasyczne odpowiedniki. Efekt jest widoczny na ziemi, a w powietrzu jeszcze bardziej się wzmaga. Dlatego dłużej się je nalewa, co sprawia pewną uciążliwość dla serwujących je stewardes. Oczywiście nadal można je zamawiać, jednak nie należy się dziwić skwaszonym minom obsługi. Dodatkowo możesz i tak nie być zadowolony ze smaku dietetycznego napoju, ponieważ niektóre stewardesy by ułatwić sobie pracę, otwierają je wcześniej, przez co do pasażerów napój trafia już wygazowany.

3 KOMENTARZE

  1. Jedzenie w samolocie bardzo świeże!!!! Haha. Kilka lat temu do posiłku dostałem bułkę która wyłącznie nadawała się na starcie na tartą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here