Czy jedzenie w samolocie jest świeże?

Rodzaj i jakość serwowanego w samolotach jedzenia różni się w zależności od długości trasy, linii lotniczej, która ją obsługuje oraz klasy zakupionego biletu. W niektórych przypadkach posiłki smakują prawie jak w restauracji, w innych przypominają pozbawione smaku stołówkowe jedzenie z czasów słusznie minionych. Walory smakowe są oczywiście ważne, ale ważniejsze wydaje się pytanie o świeżość serwowanych dań. Zatem czy jedzenie w samolocie jest świeże?

Jedzenie na pokładzie samolotów

Kiedy stewardesy rozdają posiłki na pokładzie, nie sposób nie zastanawiać się, jak dawno temu jedzenie zostało przygotowane, czy jest zdrowe i czy nam nie zaszkodzi. Standardowo jedzenie jest przygotowywane pod konkretny lot w ciągu 24 godzin przed planowanym odlotem. Jest zatem niezwykle świeże, niekiedy nawet świeższe niż kanapki, które można kupić na lotnisku. Pokarmy są przechowywane w pełni kontrolowanych warunkach, by zachowały swoją jakość, a następnie dostarczane na pokład samolotu na dwie godziny przed wylotem.

Dowozem jedzenia do samolotów zajmują się specjalne chłodnie, z których następnie wyładowywane są tace z daniami. Posiłki serwowane na ciepło zazwyczaj są umieszczane od razu w podgrzewaczu. Kiedy przychodzi pora na ich wydawanie, lądują w wózkach już ciepłe i tak są dostarczane do pasażerów.


jedzenie na tacy w samolocie
Fot. Shutterstock

Azjatyckie specjały i europejskie klasyki

Na długich trasach każda linia lotnicza oferuje jedzenie. Na tych krótszych czy krajowych – niekoniecznie, zwłaszcza że są one obsługiwane także przez tanie linie, gdzie posiłki nie są wliczone w cenę. Zazwyczaj są to dania popularne w danym kraju, dlatego na trasach europejskich zazwyczaj wydawane są znane i lubiane klasyki obiadowe, w postaci lasagne, kurczaka czy sałatek. Podczas międzykontynentalnych lotów można liczyć na zdecydowanie bardziej urozmaicone menu, choć największe zaskoczenie oferują linie latające na trasach wewnątrz innych kontynentów.

Azjatyckie linie lotnicze specjalizują się w azjatyckiej kuchni, dzięki czemu na trasach np. do Hong Kongu serwowane są pierożki, do Korei ramen, a w trakcie lotu na Bali sałatki z egzotycznych owoców. Niektóre linie lotnicze udostępniają swoje aktualne menu na stronach internetowych, więc pasażerowie mogą sprawdzić, czy będą uwzględnione ich indywidualne potrzeby żywieniowe. Wegańskie lub wegetariańskie opcje są bardzo popularne, dlatego pojawiają się w menu większych linii lotniczych.

Oczywiście mogą zdarzyć się przypadki, w których jedzenie w samolocie może spowodować zatrucie pokarmowe. Jednak są to bardzo nieliczne zdarzenia, wynikające dodatkowo z tego, że pasażerowie nie są przyzwyczajeni do nietypowych dań. Warto pamiętać, że posiłki w samolotach muszą spełniać wyśrubowane wymagania, są poddawane kontroli oraz że są naprawdę świeże.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here