Podróżowanie to także smakowanie świata, odkrywanie lokalnych potraw i owoców. Te ostatnie mogą mieć niesamowite kształty, zapachy i łączyć smaki wielu innych. Oto najlepsze egzotyczne owoce z drugiego końca świata, których możesz nie znać. Warto ich spróbować.

Poprzedni

1. Tamarillo

Cyfomandra grubolistna to inaczej pomidor drzewiasty lub tamarillo. Wygląda i smakuje jak śliwka połączona z pomidorem. Dosłownie. Smak jest słodki, choć nie bardzo intensywnie, a miąższ wyraźnie wyczuwalny. W środku zaś można znaleźć ziarenka. Zawartość najlepiej wybrać ze środka łyżeczką (jak w przypadku kiwi), a skórkę zostawić.

Tamarillo można spotkać w naturze w Ameryce Południowej (Chile, Ekwador, Boliwia, Peru). Uprawiany jest również w innych krajach na tym kontynencie, a także w Ameryce Północnej i Australii. Te egzotyczne owoce można spotkać także w Afryce, m.in. w Kenii. W Polsce trudno je znaleźć.

Tamarillo zwane jest drzewem pomidorowym. Fot. Pixabay
Poprzedni
2 KOMENTARZE
  1. brakuje tu pysznej guavy, czy też Duriana, wiem ma on swój specyficzny zapach, ale jedzony na świeżym powietrzu jest bardzo smaczny 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here