Podróżując po świecie możemy natknąć się na delikatnie mówiąc… kontrowersyjne przysmaki kulinarne. Ludzie jedzą różne dziwne rzeczy. Ale warto pamiętać, że niektórzy uważają jedzenie flaków lub kiszonej kapusty w Polsce za obrzydliwe. Oto 6 potraw z całego świata, które pewnie uznasz za odrażające.

Poprzedni

1. Kopi luwak – kawa, która przeszła wiele…

Kopi luwak to najdroższa kawa świata pochodząca z Azji południowo-wschodniej. Ziarna kawy muszą zostać najpierw przetrawione przez łaskuna muzanga (łaskuna palmowego) popularnie znanego cywetą (a lokalnie luwakiem). Wydobywa się je z odchodów zwierzęcia.

Łaskuny zjadają tylko najlepsze ziarna kawy (takie są wybredne). Ich układ pokarmowy trawi sam miąższ wokół ziarna kawy, a jego środek zostawia jedynie nadtrawiony. Lekko sfermentowane ziarna zyskują wtedy specyficzny łagodny aromat. Ziarna przed poddaniem dalszej fazie produkcji są oczywiście oczyszczane.

Kawy kopi luwak najłatwiej napić się na Sumatrze, Jawie i Celebes. Ale mielibyśmy ku temu pewne wątpliwości moralne. Cywety hodowane tylko na potrzeby produkcji kawy są trzymane w ciasnych klatkach w bardzo złych warunkach, a ich śmiertelność jest bardzo wysoka. Odchodzi się od modelu zbierania odchodów dziko żyjących zwierząt. Mimo że hodowla łaskunów w klatkach obniża koszta produkcji, to i tak rocznie uzyskuje się nie więcej niż 400 kg tej kawy. Jej kilogram kosztuje około 4 tysięcy złotych.

Produkcja tego gatunku kawy jest nieetyczna. To dla nas bardziej odrażające niż fakt, że kawa pochodzi skąd pochodzi.

Łaskun palmowy, czyli zwierzątko, z którego odchodów wydobywa się ziarna kawy kopi luwak. Unsplash
Poprzedni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here