Treść główna

Skocznia w Wiśle

G
 
4.3 (1)
0
Skocznia w Wiśle
Skocznia narciarska im. Adama Małysza w Wiśle-Malince – skocznia narciarska o punkcie konstrukcyjnym K 120 i wielkości (HS) 134 m, jedna z dwóch, obok Wielkiej Krokwi w Zakopanem, skoczni dużych w Polsce.
Na trybunie głównej znajdują się 1233 miejsca, oprócz tego zawody może oglądać około 10 tysięcy osób korzystając z miejsc stojących. Obiekt wyposażony jest w nawierzchnię igelitową, sztuczne oświetlenie oraz wyciąg krzesełkowy.Pierwsza skocznia w Malince powstała w latach 1932-33 pod przewodnictwem Rudolfa Kowali. Pierwszym jej rekordzistą został Mieczysław Kozdruń, który osiągnął odległość 41 metrów. W 1953 dokonano pierwszej poważnej modernizacji obiektu. Od 1958 rozgrywały się na nim prestiżowe międzynarodowe zawody o Puchar Beskidów. Kolejna przebudowa odbyła się w latach 1966-1967 według wytycznych inżyniera Jerzego Muniaka, projektanta wielu skoczni narciarskich w Polsce.

W 1960 roku, tuż przed wyjazdem na Igrzyska Olimpijskie do Squaw Valley podczas treningu na skoczni w Wiśle bardzo groźnego upadku, którego efektem było złamanie kręgosłupa, doznał Zdzisław Hryniewiecki.
Na fali sukcesów Adama Małysza w 2001 podjęto decyzję o zburzeniu starej konstrukcji obiektu K-105 i wybudowaniu na jej miejscu nowej skoczni narciarskiej o punkcie konstrukcyjnym K-120.
Ostatnie oficjalne zawody na starej skoczni w Malince to Mistrzostwa Polski rozegrane 28 lutego 2001. Wtedy też padł ostatni rekord skoczni – 112,5 m Wojciecha Skupnia. Chwilę później jeszcze dalej skoczył Robert Mateja – 119 m, ale skoku nie ustał i nie został on zaliczony. Ponadto po tej próbie Matei konkurs przerwano i zaczęto od początku, przez co ani rekordowy wynik Skupnia, ani nieustany skok Matei nie widnieją w oficjalnej tabeli wyników zawodów – po restarcie konkursu najdłuższy skok oddał Skupień – 105 m.

Akt erekcyjny pod budowę skoczni narciarskiej podpisał prezydent Aleksander Kwaśniewski 28 października 2003 roku na wiślańskim rynku. Budowa nowego obiektu od podstaw rozpoczęła się zimą 2004 roku. 5 września 2005 odbyło się uroczyste wmurowanie aktu erekcyjnego w budynek główny skoczni z udziałem ówczesnego Prezydenta.
Planowaną datę ukończenia budowy zmieniano kilkakrotnie – w sierpniu 2006 podczas prac na stoku osunęła się ziemia, co znacząco przedłużyło przebudowę obiektu. Według ekspertyzy krakowskiej AGH winni katastrofie budowlanej byli projektanci, którzy założyli, że podłoże jest litą skałą, a w rzeczywistości było niestabilnym łupkiem[2]. Na początku 2008 roku wznowiono prace nad zeskokiem i naprawiono efekty katastrofy, prace ostatecznie zakończono latem. Ostateczny koszt budowy skoczni wyniósł 48 mln zł.

Pierwszy skok na nowym obiekcie oddał 17 września 2008 roku Adam Małysz, skacząc na odległość o kilka metrów większą niż punkt K (120 m). Skok nie był oficjalnie mierzony, ani oceniany przez sędziów. W mediach pojawiały się informacje o skoku na 126 m. Dalej miał skoczyć wówczas Piotr Żyła – 130 m, bądź 129 m.
W dniach 25 – 28 września 2008 odbyły się otwierające nowy obiekt Letnie Mistrzostwa Polski w skokach narciarskich i kombinacji norweskiej. Podczas mistrzostw skoczni zostało nadane imię Adama Małysza. Pierwszy rekord ustanowił podczas skoków do kombinacji Paweł Słowiok, skacząc na odległość 123 metrów. Mistrzem Polski w konkursie indywidualnym został Małysz, bijąc rekord skoczni – 132,5 m. Dzień później Marcin Bachleda w konkursie drużynowym uzyskał odległość 133,5 m.

W sezonie 2008/2009 na skoczni po raz pierwszy rozegrane zostały zawody Pucharu Kontynentalnego w skokach i kombinacji. Zwycięzcami zawodów skoków zostali Stefan Thurnbichler i Andreas Kofler.
W 2009 roku, w ramach Letniego Pucharu Kontynentalnego, zostały rozegrane finałowe konkursy cyklu. Oba wygrał Marcin Bachleda, przed Adamem Małyszem i Łukaszem Rutkowskim.
19 sierpnia 2010 w kwalifikacjach do pierwszego konkursu LGP w Wiśle, Kamil Stoch wyrównał rekord obiektu, czyli 134,5 m.

W dniach 20-21 sierpnia 2010 w Wiśle-Malince na skoczni imienia Adama Małysza odbyło się Letnie Grand Prix w skokach narciarskich. W pierwszym dniu zawody wygrał Adam Małysz, a w drugim dniu Kamil Stoch.
W dniach 2-3 października 2010 w Wiśle-Malince na skoczni imienia Adama Małysza odbył się finał Letniego Pucharu Kontynentalnego w skokach narciarskich. Triumfatorem pierwszego i drugiego konkursu został Norweg Anders Fannemel. W sobotę na drugim stopniu podium znajdował się Stefan Hula.

9 stycznia 2013 roku skocznia po raz pierwszy gościła zawody Pucharu Świata w skokach narciarskich. Konkurs zakończył się wygraną Andersa Bardala. Szósty był Piotr Żyła, a siódmy Kamil Stoch.

Skocznia w Wiśle - opinie

Ilość opinii: 1
Ocena łączna 
 
4.3
Łatwość dostępu / dojazd 
 
5.0  (1)
Atrakcyjność dla rodzin z dziećmi 
 
5.0  (1)
Udogodnienia i infrastruktura 
 
3.0  (1)
Cena 
 
4.0  (1)
Twoja ocena
Łatwość dostępu / dojazd
Oceń łatwość dojazdu i położenie miejsca
Atrakcyjność dla rodzin z dziećmi
Oceń w jakim stopniu to muzeum może być atrakcyjne dla dzieci
Udogodnienia i infrastruktura
Oceń udogodnienia i infrastrukturę muzeum (toalety, punkty gastronomiczne itp.)
Cena
Jeśli atrakcja jest płatna, oceń czy i w jakim stopniu jest warta swojej ceny: 1 gwiazdka - wstęp bardzo drogi, 5 gwiazdek - wstęp adekwatny do swojej ceny
Twoja opinia
Opinie użytkownika: 1
Czy ta opinia jest pomocna? 0 0
Fajne miejsce nie tylko ze względu na skocznię choć samma w sobie robi wrażenie. Wisła i jej okolice to bardzo przyjemne i w miarę ciche miejsce na wypoczynek, przynajmniej było tak 3 lata temu... Jednak warte polecenia na weekend.
Ocena łączna 
 
4.3
Łatwość dostępu / dojazd 
 
5.0
Atrakcyjność dla rodzin z dziećmi 
 
5.0
Udogodnienia i infrastruktura 
 
3.0
Cena 
 
4.0

Nawigacja dodatkowa