10614-coraz-bogatsza-siatka-lotow-z-polski

Coraz bogatsza siatka lotów z Polski

Polscy przewoźnicy coraz wyraźniej prześcigają się w rywalizacji o klientów. Dynamicznie rozwijają oni swoje siatki połączeń lotniczych - nie tylko krajowych, ale i zagranicznych. W ciągu ostatniego tygodnia krajowe linie ogłosiły uruchomienie ponad 30 nowych połączeń międzynarodowych. Tanie-Loty.com.pl podsumowuje nowości w ofertach polskich linii.

OLT Express

Linie lotnicze OLT Express ogłosiły aż 17 nowych lotów zagranicznych z Warszawy. Nowe połączenia zostaną uruchomione 29 października 2012.

Siedem razy w tygodniu będą odbywały się loty OLT ze stolicy Polski do:

• Amsterdamu,
  • Brukseli,
  • Hamburga,
  • Kolonii,
  • Londynu (Gatwick),
  • Memmingen
  • Stuttgartu.

Trzy razy w tygodniu natomiast przewoźnik będzie latać do:

• Frankfurtu Hahn,
  • Goteborga,
  • Lyonu,
  • Paryża (Orly),
  • Mediolanu (Bergamo)
  • Rzymu (Fiumicino).

Kierunki lotów OLT Express, które odbywać się będą z Warszawy dwa razy w tygodniu:

• Werona,
  • Saarbruecken,
  • Wenecja
  • Münster/Osnabrück.

OLT chce zagospodarować lukę, która powstanie, gdy WizzAir wycofa się z lotniska Okęcie w Warszawie.

Ogłoszone właśnie loty z Warszawy to część zaplanowanego przez OLT Express rozwoju nowej siatki połączeń lotniczych z polskich miast. 20 kwietnia linie ogłosiły swoje loty z Łodzi, zarówno zagraniczne, jak i na trasie Łódź-Warszawa. Bilety na rejsy z Łodzi do Paryża, Barcelony, Rzymu, Edynburga i Frankfurtu-Hahn są już dostępne w cenie od 149 zł. Rejsy z Łodzi do Warszawy można rezerwować od 79 zł.

Rejsy z Łodzi do Paryża (ORY) realizowane będą w środy i niedziele, do Rzymu (FCO) w poniedziałki i piątki, a do Frankfurtu-Hahn (HHN) - we wtorki i czwartki. Wyloty odbywać się będą o godzinie 19:35.

W weekendy z Łodzi, OLT Express będzie latać do Barcelony i Edynburga. Rejsy do Barcelony (BCN) realizowane będą w soboty o godzinie 9:00. Do Edynburga (EDI) będzie można polecieć w niedziele o 17:00.

Połączenia z Łodzi do Warszawy obsługiwane będą w dni powszednie, dwa razy dziennie o godzinie 6:00 i 7:00 oraz w soboty o 7:00. Rejsy powrotne z Warszawy do Łodzi w dni powszednie odbywać się będą o godzinie 18:00 i 22:00 oraz w niedziele o 18:00.

Regularne rejsy zagraniczne i na trasie Łódź-Warszawa również zostaną uruchomione 29 października. Obsługiwać je będzie Airbus A320, przystosowany do przewozu 180 Pasażerów.

24 kwietnia OLT Express ogłosił uruchomienie nowych połączeń zagranicznych z kolejnego polskiego lotniska. Port Lotniczy im. Lecha Wałęsy w Gdańsku wzbogaci się o 13 nowych tras.

Przewoźnik wraz z początkiem sezonu zimowego planuje otworzyć 13 tras zagranicznych, w tym obsługiwanych codziennie do:

• Amsterdamu
  • Brukseli
  • Hamburga
  • Kolonii
  • Memmingen
  • Londynu Gatwick.

3 razy w tygodniu przewoźnik poleci do:

• Frankfurtu Hahn
  • Paryża Orly
  • Rzymu Fiumicino.

2 razy w tygodniu będą się odbywać loty OLT do:

• Wenecji Marco Polo
  • Werony
  • Marsylii.

Z Gdańska OLT Express będzie latać również raz w tygodniu do Rejkiawiku. Ceny biletów na trasach zagranicznych z portu w Gdańsku zaczynają się od 149 zł. Godziny wylotów dostępne są na stronie przewoźnika. OLT ogłosił również nową siatkę lotów zagranicznych z Rzeszowa. Wkrótce przedstawi rozkłady połączeń z kolejnych polskich lotnisk.

Eurolot

Polska linia Eurolot również nie pozostaje w tyle. W połowie czerwca przewoźnik zainauguruje połączenie lotnicze z Warszawy do Heringsdorfu. To już jedenasty zagraniczny kierunek, który znajdzie się w ofercie polskiego przewoźnika. Zanim jeszcze połączenie ruszy, Eurolot zaprosi na pokład uczestników Konferencji Baltic Business Forum.

Już w marcu Eurolot zadecydował o uruchomieniu połączeń z Hamburgiem i Bremą - teraz wiadomo, że do dwóch niemieckich miast dołączy również lotnisko Heringsdorf - Świnoujście. Otwarcie nowej trasy ma wypełnić niszę w komunikacji lotniczej z północnymi regionami Niemiec i Polski.

O wyborze lotniska zadecydowało jego strategiczne położenie. Heringsdorf-Świnoujście leży zaledwie 13 km od polskiej granicy. Przewoźnik liczy zatem, że nowy kierunek zainteresuje turystów wybierających się nad Bałtyk. Początkowo rejsy odbywać się będą dwa razy w tygodniu - w piątki i niedziele.  - Zwracamy ogromną uwagę na to, co dzieje się na rynku. Trzymamy rękę na pulsie i staramy się być tam, gdzie chcieliby dotrzeć nasi klienci. Ta elastyczność jest jednym z naszych największych atutów – mówi Mariusz Dąbrowski, Prezes Eurolot SA.

Przed oficjalnym uruchomieniem nowego połączenia z Warszawy do Heringsdorfu z lotu na tej trasie skorzystają uczestnicy międzynarodowej konferencji Baltic Business Forum 2012. Dodatkowe samoloty Eurolotu na trasie Warszawa – Heringsdorf-Świnoujście będą krążyć w dniach 25, 26 i 27 kwietnia.

Eurolot podkreśla, że wynajem samolotów na potrzeby wyjazdów służbowych i konferencji cieszy się rosnącym zainteresowaniem. - Loty dedykowane wydarzeniom, jeszcze do niedawna kojarzone z niedostępnym luksusem, stają się popularnym sposobem komunikacji zorganizowanych grup pasażerów. Odpowiadamy na to zapotrzebowanie i wychodzimy naprzeciw potrzebom nawet najbardziej wymagających klientów.  Nie ma dla nas rzeczy niemożliwych – przekonuje Dąbrowski.

Polacy coraz chętniej wybierają ofertę tanich linii lotniczych jako alternatywę dla kolei czy autobusów. W ubiegłym roku ruch na połączeniach krajowych wzrósł o ponad 40%. Jako główne przyczyny wzrostu zainteresowania transportem lotniczym podróżujący wskazują szybkość, wygodę oraz rosnące ceny benzyny i połączeń kolejowych. Z tych tendencji korzystają przewoźnicy – sam Eurolot wykonuje rocznie blisko 25  tys. operacji lotniczych, przewożąc na swoich pokładach ponad milion pasażerów. W związku z prognozowanym wzrostem liczby pasażerów, przewoźnik nabył w tym roku osiem nowych samolotów, a w przyszłym jego flota powiększy się o kolejne 12 maszyn.

Najświeższe informacje o zmianach w ofertach przewoźników dostępne są w sekcji Aktualności Centrum Rezerwacji Tanie-Loty.com.pl.