przelot złożony
1 pasażer
  • Dorośli-1+
  • Dzieci-0+
  • Wiek dziecka 1-8+
  • Wiek dziecka 2-8+
  • Wiek dziecka 3-8+
  • Wiek dziecka 4-8+
  • Wiek dziecka 5-8+
  • Wiek dziecka 6-8+
  • OK
Szukaj
Wszystkie linie lotnicze. Rezerwuj wygodnie.

Najbardziej obrzydliwe potrawy i napoje świata! Które z nich już próbowałeś?

Balut_-Balot--Developing-hen-embryo-that-is-boiled-in-the-shell-eaten-mostly-in-the-Philippines-and-Southeast-Asian-countries.-shutterstock_178693313-1

Podróże i zwiedzanie to jedno, ale próbowanie tradycyjnej kuchni z różnych zakątków świata to już inna bajka. Oczywiście warto skosztować nowych smaków i otworzyć się na niezwykłe kulinarne doznania, ale nie zawsze jest to możliwe. Obok pyszności, o których trudno zapomnieć są ekstremalne smaki budzące skrajne emocje. 

Przedstawimy Ci 14 potraw z różnych zakątków świata, które takie właśnie skrajne emocje budzą! Podobno większość ludzi chętniej zje nowe potrawy dopóki nie dowie się co dokładnie je. Ale... No właśnie zobacz sam. Jadłeś już któreś z tych prezentowanych poniżej? A może do tej listy dodałbyś jeszcze coś ciekawego?

14. Balut

Naszą listę najbardziej obrzydliwych potraw otwiera Balut. Z pewnością jest to rarytas dla odważnych. To przede wszystkim smakołyk na Filipinach, ale możesz spróbować tego specyfiku również w innych zakątkach Azji - Laosie, Wietnamie czy Kambodży. Wygląda dość osobliwie prawda? To nic innego jak ugotowane jajko z kaczym zarodkiem. Zjadasz w pełni uformowany zarodek ptaka. Spożywasz go w całości wraz z kośćmi i dziobem. Okres inkubacji jaj zależy od upodobań konsumentów i jest różny w poszczególnych krajach. Najdłużej inkubują jaja Wietnamczycy, którzy preferują 21 dniowe zarodki kacze. Sposób doprawiania również zależy od preferencji kulinarnych danego kraju jak i klienta. Podobno to niezły afrodyzjak.

Fot. Shutterstock 


13. Kopi Luwak

Kolejnym rarytasem światowym jest Kopi Luwak. Może słyszałeś o najbardziej pożądanej kawie na świecie? Przez wielu jest uważana za najsmaczniejszą kawę na świecie. Jej kilogram może kosztować nawet 1 tys. Euro. I teraz najważniejsze. Wiesz jak powstaje? Z odchodów cywet, (zwierząt podobnych do kotów). Lokalnie zwierzaki nazywane są luwakami. Jedzą one owoce kawowca. Nie trawią jednak ziaren, które poddawane są przez soki trawienne, lekkiej fermentacji. Później są wydalane. Dzięki temu podobno tracą swój gorzki smak, a zyskują niepowtarzalny aromat. Odchody cywet są zbierane i wybiera się z nich ziarna, z których tworzy się kopi luwak. Jest to jednak dość kontrowersyjny temat, ponieważ wielu ludzie chcąc się szybko wzbogacić zaczęło łapać cywety i hodować je w średnich warunkach, w klatkach.


12. Escamoles

Na pierwszy rzut oka wygląda jak nieco nadmuchany ryż. To meksykański przysmak. Jaja wielkich, jadowitych mrówek. Najchętniej palone albo duszone z cebulą to podobno niezły dodatek np. do tacos. Jaja trzeba wydobyć z mrowiska agresywnych owadów. Podobno nie są złe w smaku. Przypominają maślano-orzechowy smak.


11. Huitlacoche

A co mieści się za tą tajemniczą nazwą? To przysmak z pasożytniczego grzyba powstałego na zakażonych ziarnach kukurydzy. W języku Azteków oznaczało odchody kruka. Grzyby są delikatnie zdejmowane z kukurydzianej kolby, a później duszone podobnie jak pieczarki.


10. Węże w winie

Azjatyckie węże, ale także skorpiony bardzo często umieszczane są w butelkach z winem ryżowym. Taki wywar fermentuje kilka miesięcy, a w tym czasie jad zostaje zneutralizowany. I wino jest gotowe do spożycia. Ma delikatnie różowe zabarwienie od jego krwi. Podobno taki napój ma też właściwości lecznicze.


9. Sashimi

Jest to danie ze śmiercionośnej ryby Fugu. Wyobraź sobie, że aby przygotować takie danie to trzeba najpierw przejść wielomiesięczny kurs i otrzymać certyfikat. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ nieumiejętność i niewiedza mogą spowodować śmierć spożywającego danie. W narządach płciowych i wątrobie ryby gromadzi się tetrodotoksyna, która jest jest ponad 1000 razy bardziej zabójcza niż cyjanek. Powoduje ona paraliż mięśni przy jednoczesnym zachowaniu świadomości. Śmierć następuje przez uduszenie. Kucharz musi ostrożnie wyciągać organy, aby nie pękły i nie zatruły mięsa. Nie odstrasza to jednak amatorów adrenaliny i smakołyków. Rozdymki można spróbować w Japonii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Unia Europejska zakazała jej spożywania. Ciągle jednak ok 60% zatruć tym daniem kończy się śmiertelnie. Jeśli będziesz chciał jednak spróbować tego dania to lepiej stołuj się w miejscach posiadających certyfikaty.


8. Zupa z ptasich gniazd

 Wyjątkowo ekskluzywny chiński przysmak. Dlaczego? Przygotowuje się ją z gniazd rybitw. Ptaki budują je głównie z jadalnych wodorostów, a sklejają ze sobą ikrą i własną śliną. Gniazda powstają podczas ich okresów godowych. Zupa jest bardzo kosztowna, nawet do 100$ za miseczkę. Podobno również działa jak afrodyzjak. O jej wyjątkowości stanowi właśnie ptasia ślina.


7. Shiokara

 Co powiesz na marynowane w soli wnętrzności mięczaków? Miam ;) Przysmak kuchni japońskiej. Najbardziej popularne są shiokara z kalmarów


6. Stuletnie jaja

Tym razem kuchni chińska może podbić Twoje doznania smakowe. Przygotowuje się je od dwóch tygodni do czterech miesięcy. Jajka umieszcza się w środowisku zasadowym (np. mieszance wapna, popiołu i soli) i odpowiednio uszczelnia. I tam sobie leżakują. Ostatecznie nabywają charakterystycznego koloru, a żółtko przypomina ciemną maź. Wszystko pachnie nieco amoniakiem. Nazwa stuletnie jaja pochodzi z faktu, że ich prawdziwy koneser, podobnie jak koneser win, przechowuje je nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet więcej lat, uznając, że im starsze, tym bardziej są smaczne. Jajka te używane są również w chińskiej medycynie jako dieta dla chorych. Wtedy ich przygotowanie trwa krócej, a wrzuca się je do słonej wody wymieszanej z gliną i sadzą. 


5. A-ping

 Chrupiąca przekąska prosto z Kambodży. Tak jak widzisz, to oczywiście smażone tarantule. Ich popularność zapoczątkował okres głodu, który zmusił mieszkańców Kambodży do szukania alternatywy dla zwykłego jedzenia. Aktualnie są uznawane za prawdziwy rarytas.

Fot. Peter Stucking/Shutterstock

4. Sannakji

​A co powiedz na uciekający z talerza obiad? To koreański specjał. Żywe ośmiorniczki krojone są na chwilę przed podaniem. Każdy kawałek wije się na talerzu jeszcze przez kilka minut. Danie jest trudne do zjedzenia. Macki przysysają się do zębów, języka i podniebienia. Zdarzają się wypadki śmiertelne, ponieważ macki zatrzymując się w przełyku prowadzą do uduszenia.


3. Koniki morskie 

 A może masz ochotę na szaszłyki z koników morskich? Smażone w Chinach na głębokim tłuszczu. Trudno je upolować dlatego to rarytas. 


​2. Świnka morska

Dobrze czytasz. Świnki morskie to smakołyk Ameryki Południowej, a konkretnie Peru. Smażone są na patyku, ale również mogą być podawane jako część dania zwanego pachamanca. Podobno mięso przypomina królika.Świnki morskie są na tyle ważnym elementem tamtejszej kultury, że co roku odbywa się na ich cześć festiwal. A podczas niego organizowany jest konkurs na najgrubszego, największego i najlepiej ubranego gryzonia. 


1. Haggis

Szkocki przysmak. To na pewno dobra opcja dla tych, którzy nie lubią nic zostawiać na talerzu. Nic się nie może zmarnować. Potrawa składa się z wątroby, serca i płuc owcy. Narządy te miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Ale to nie koniec. Wszystko zaszywa się w żołądku owcy i gotuje. Haggis jest zwykle podawany z ziemniakami i brukwią. Spożywa się go tradycyjnie 25 stycznia, w rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku napisał nawet wiersz na cześć haggisu. 

polskazachwyca.pl

Alerty cenowe

Ustaw gdzie i kiedy chcesz lecieć, a my zajmiemy się resztą!

Zobacz promocje na tanie loty do Juzhou. Lecisz z powrotem? Sprawdź też, bilety z Juzhou.

Jeżeli wybierasz się do Chin, koniecznie sprawdź też tanie loty z Szanghaju do Pekinu, bilety lotnicze do Pekinu lub tanie loty z Hongkongu do Szanghaju.

Nasi użytkownicy szukali też tanich lotów z Berlina do Kantonu.

Popularne wyszukiwania: tanie loty do Londynu, Pakiety w październiku, tanie loty z Warszawy do Zurychu, wyszukiwarka lotów, tanie loty po Polsce, Lot z Berlina do Szanghaju 29 Kwietnia 05 Maja.

Wybierasz się w podróż? Sprawdź Zawieszki do bagażu, Kosmetyczki dla dzieci, Walizki dla dzieci, Plecaki szkolne i Torby na kółkach.