Każdy z nas przywozi z podróży nie tylko wspomnienia, zdjęcia i pamiątki, ale też nowe smaki. Próbowanie lokalnych potraw jest atrakcją samą w sobie. My kochamy kuchnie świata i podpowiadamy Wam, która jest najlepsza naszym zdaniem. Numer 1 może Was zaskoczyć 🙂

8. Kuchnia ukraińska

Nasi wschodni sąsiedzi kojarzeni są z pyszną kuchnią, bardzo bliską naszym gustom i smakom. Ten piękny i przyjazny kraj uraczy nas wybornym i tanim ukraińskim barszczem, a dla odmiany tłustą zupą solianką (lub solanką) na kwaskowym wywarze. Są też wareniki, czyli nasze pierogi w różnych wersjach.

Blisko i śmiesznie tanio

Warto też spróbować kuliszu, czyli kaszy jaglanej ze słoniną, mięsem i warzywami oraz derunów, czyli placków ziemniaczanych. Ukraińcy wyśmienicie przyrządzają także mięsa, np. pieczonego królika. Można to wszystko popić kwasem chlebowym, domowym kompotem lub uraczyć się alkoholem, np. piwem lub wódką.

Ceny na Ukrainie są niezwykle niskie i zwalają z nóg. Za porcję 8 pierogów i herbatę we Lwowie płaciliśmy około 3 zł. W restauracji pełen obiad złożony z przystawek (ogórków i chleba ze smalcem), tradycyjnej zupy (np. barszczu), drugiego dania z mięsem i dwóch piw kosztował ok. 17 zł.

Zobacz też: promocje na loty na Ukrainę


chleb ze smalcem i cebulą
Na przystawkę na Ukrainie podawany jest czasami chleb ze smalcem. Fot. Pixabay

12 KOMENTARZE

  1. Szanowna Autorko,
    Żaden Włoch nie wymieni „spaghetti alla bolognese” jako typowej włoskiej potrawy, a już na pewno żaden bolończyk. Owszem, ragú, czyli „sos boloński” jest bardzo popularne, ale nie dostanie się go z dodatkiem makaronu spaghetti – ten rodzaj pasty nie nadaje się do ciężkiego sosu, jakim jest ragú, zwyczajnie tego sosu nie zabiera, sos się ześlizguje. Co innego makarony typu penne, czy conchilli – te gromadzą sos i świetnie nadają się do ragú

    • Ragù ne się tylko i wyłącznie ze spaghetti i jest to jedna z typowych potraw w prawie ze całych Włoszech. Nigdzie w zadnej knajpie czy prywatnie nie dostanie sie ragù z krótkim makaromem

  2. Oj, ludzie, chyba nigdzie nie byliscie i nic nie wiecie o kuchniach innych krajów, nasza, polska kuchnia jest bardzo róznorodna, obfitość warzyw, mies wszelakich tudziez owoców stanowi o tym,ze jest ona zarówno ciekawa pod wzgledem wielości smaków jak i wartosciowa zdrowotnie.

  3. Wina francuskie już dawno przestały być przodującymi trunkami. Może kilka się wyróżnia ale na świecie są wina przy których francuskie są zwykłymi sikaczami. A najlepsze jest to, że Francuzi przekonani o niezniszczalności mitu o ich winach jako najlepszych na świecie potrafią kiepsko ogarniającym turystom dać jakiegoś taniego jabola…

  4. Ewidentnie osoba pisząca o kuchni meksykańskiej opisała ją na podstawie jakiegoś pseudobloga albo innego karnego artykuliku. Gdzie jest w ogóle napisane, w których regionach zjemy jakieś potrawy? Na Jukatanie nikt nigdy nie poda ci burrito bo to potrawa charakterystyczna dla terenów północnego Meksyku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here