Każdy z nas przywozi z podróży nie tylko wspomnienia, zdjęcia i pamiątki, ale też nowe smaki. Próbowanie lokalnych potraw jest atrakcją samą w sobie. My kochamy kuchnie świata i podpowiadamy Wam, która jest najlepsza naszym zdaniem. Numer 1 może Was zaskoczyć 🙂

8. Kuchnia ukraińska

Nasi wschodni sąsiedzi kojarzeni są z pyszną kuchnią, bardzo bliską naszym gustom i smakom. Ten piękny i przyjazny kraj uraczy nas wybornym i tanim ukraińskim barszczem, a dla odmiany tłustą zupą solianką (lub solanką) na kwaskowym wywarze. Są też wareniki, czyli nasze pierogi w różnych wersjach.

Blisko i śmiesznie tanio

Warto też spróbować kuliszu, czyli kaszy jaglanej ze słoniną, mięsem i warzywami oraz derunów, czyli placków ziemniaczanych. Ukraińcy wyśmienicie przyrządzają także mięsa, np. pieczonego królika. Można to wszystko popić kwasem chlebowym, domowym kompotem lub uraczyć się alkoholem, np. piwem lub wódką.

Ceny na Ukrainie są niezwykle niskie i zwalają z nóg. Za porcję 8 pierogów i herbatę we Lwowie płaciliśmy około 3 zł. W restauracji pełen obiad złożony z przystawek (ogórków i chleba ze smalcem), tradycyjnej zupy (np. barszczu), drugiego dania z mięsem i dwóch piw kosztował ok. 17 zł.

Zobacz też: promocje na loty na Ukrainę

Na przystawkę na Ukrainie podawany jest czasami chleb ze smalcem. Fot. Pixabay

3 KOMENTARZE

  1. Szanowna Autorko,
    Żaden Włoch nie wymieni „spaghetti alla bolognese” jako typowej włoskiej potrawy, a już na pewno żaden bolończyk. Owszem, ragú, czyli „sos boloński” jest bardzo popularne, ale nie dostanie się go z dodatkiem makaronu spaghetti – ten rodzaj pasty nie nadaje się do ciężkiego sosu, jakim jest ragú, zwyczajnie tego sosu nie zabiera, sos się ześlizguje. Co innego makarony typu penne, czy conchilli – te gromadzą sos i świetnie nadają się do ragú

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here