11012-rozk%C5%82ad-lot%C3%B3w-z-polski-zima-2013-2014-raport-tanie-loty-pl

Rozkład lotów z Polski zima 2013/2014 - raport Tanie-Loty.pl

Wraz ze zmianą czasu letniego na zimowy zmieni się rozkład lotów na polskich lotniskach. Również w ofercie połączeń znajdziemy wiele zmian. Z rozkładów zniknęło wiele rejsów sezonowych, ale pojawiły się też nowe połączenia. Przyjrzeliśmy się zmianom i przygotowaliśmy dla Was krótki raport, dokąd i w jakie dni tygodnia można polecieć z lotnisk w Polsce.

Zimowy rozkład tanich lotów z polskich lotnisk nie wygląda tak imponująco, jak letni, ponieważ zawieszono większość lotów na typowo wakacyjnych kierunkach. Widoczne są także efekty restrukturyzacji siatki połączeń przez LOT - przewoźnik zawiesza loty do Bejrutu, Berlina, Kairu, Nicei, Rzymu, Stuttgartu i Zurychu oraz do Monachium z Katowic i Frankfurtu z Krakowa.

Ale pojawiły się też nowe kierunki - EasyJet zainauguruje loty do Bazylei z Krakowa, Wizz Air będzie latał do Charkowa na Ukrainie oraz do Tel Awiwu (Izrael). Węgierski przewoźnik wraca też ze swoją ofertą dla narciarzy oferując loty do Grenoble. Cieszy także to, że dotychczasowe sezonowe loty na Maltę z Krakowa pozostają w rozkładzie zimowym – Ryanair utrzymuje ten kierunek jako całoroczny. Swoją siatkę rozwiaja także Eurolot. W zimie pojawią się loty do Salzburga z Warszawy oraz dwa nowe połączenia z Rzeszowa - Amsterdam i Gdańsk.

Połączenia z Portu Lotniczego w Bydgoszczy

Bydgoskie lotnisko oferuje swoim podróżnym tylko 6 kierunków. Jedynym przewoźnikiem, który obsługuje regularne zagraniczne połączenia jest Ryanair. Z kolei regularne połączenia do Warszawy oferują Polskie Linie Lotnicze LOT (cały czas jednak waży się los tego połączenia).

Na zimę z rozkładu znika połączenie do Barcelony Girony, które jak zapewniają władze lotniska powinno wrócić już w marcu.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Bydgoszczy>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Gdańsku

Nowy sezon zimowy przyniósł kilka zmian w rozkładzie lotów z Gdańska. Ryanair zawiesił loty do Birmingham i Leeds, zaś Wizz Air do Rzymu. Z rozkladu znikają także sezonowe połączenia do Barcelony Girony, Dubrownika, Splitu i Zadaru.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Gdańska>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Katowicach

Katowickie lotnisko straciło w sezonie zimowym kilka połączeń sezonowych. Są to kierunki typowo wakacyjne takie jak: Alicante, Burgas, Girona, Chania i Larnaka. Z rozkładu znika także połączenie do Edynburga i Liverpoolu. Niestety LOT zlikwidował też połączenie do Monachium.

W siatce pozostało jednak aż 28 połączeń, wśród nich tak atrakcyjne kierunki jak Rzym, Paryż, Barcelona czy Kutaisi (Gruzja). Są też nowości - już 29 pażdziernika Wizz Air zainauguruje loty do Tel Awiwu. Połączenie będzie obslugiwane trzy razy w tygodniu - we wtorki, czwartki i soboty. Dodatkowo od 21 grudnia Wizz Air zaoferuje także loty do Grenoble.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Katowic>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Krakowie

W sezonie zimowym krakowskie lotnisko będzie oferować 48 połączeń regularnych. Nie obyło się bez zmian w siatce lotów. Zawieszone zostają połączenia sezonowe, czyli operacje zawieszane standardowo na zimę, głównie do wakacyjnych destynacji: Barcelona, Dubrownik, Helsinki, Stuttgart, Malaga, Cagliari, Goeteborg, Kos, Pafos, Majorka, Piza, Trapani. Z rozkładu znikają także dwa inne połączenia: LOT-u do Frankfurtu (w ramach ograniczania siatki tego przewoźnika) oraz Ryanaira do Billund.

Nowością jest całoroczne połączenie easyJet do Bazylei. Cieszy także to, że dotychczasowe sezonowe loty na Maltę pozostają w rozkładzie zimowym – Ryanair utrzymuje ten kierunek jako całoroczny.

Z informacji uzyskanych od władz lotniska wynika, że dwóch przewoźników zamierza zwiększyć oferowanie na obsługiwanych przez siebie trasach. Alitalia zwiększa oferowanie do Rzymu o dodatkowy rejs (do czterech tygodniowo). Aeroflot na stałe wprowadza do obsługi lotów do Moskwy większy samolot: A319 zamiast Suchoj Superjet 100. Dodatkowo Lufthansa pozostawia 3 rejsy dziennie do Frankfurtu, zamiast dwóch które zwykle były na zimę.

"Zimowy rozkład lotów z krakowskiego lotniska z prawie 50-oma regularnymi połączeniami  daje nadzieję na utrzymanie tendencji wzrostowej. Liczymy, że podobnie jak w sezonie letnim, także w miesiącach zimowych będzie rosła liczba obsłużonych pasażerów. Cieszy nas rozwój na naszym lotnisku linii easyJet, która otwiera połączenie do Szwajcarii, gdzie jest bardzo silnym graczem.  Warto również podkreślić, że jest to drugi kierunek tego przewoźnika poza Wyspy Brytyjskie." mówi Urszula Podraza, Rzecznik Prasowy Kraków Airport.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Krakowa>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Lublinie

Port Lotniczy Lublin uruchomił działalność operacyjną niecały rok temu - 17 grudnia 2012 roku. Obecnie obsługuje dwóch przewoźników niskokosztowych (Wizz Air i Ryanair), którzy oferują loty regularne do Londynu (dwa lotniska – Stansted i Luton), Oslo (lotnisko Oslo Sandefjord Torp) i Dublina. Podróżni mają także do dyspozycji jedno połączenie krajowe do Gdanska obsługiwane przez eurolot. W sezonie zimowym zostają niestety zawieszone loty z Lublina do Liverpoolu, oferowane w sezonie letnim przez Ryaniar.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Lublina>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Łodzi

Łódzkie lotnisko straci w sezonie zimowym aż 4 polączenia. Zimą nie polecimy z Łodzi do Bristolu, Edynburga, Mediolanu Bergamo i do Oslo Rygge. Ryanair będzie oferował jedynie przeloty do Dublina, East Midlands, Londynu Stansted i Liverpoolu (to ostatnie połączenie dopiero od 13 grudnia, po ponad miesięcznej przerwie). Drugi przewoźnik oferujący loty z lotniska w Łodzi (SAS) utzyma na zimę połaczenie do Kopenhagi.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Łodzi>>

Połaczenia z Mazowieckiego Portu Lotniczego Warszawa-Modlin

30 września po problemach z pasem startowym i wielomiesięcznym zamknięciu lotniska, do portu lotniczego w Modlinie wrócił Ryanair i jak na razie jest to jedyna linia lotnicza, która oferuje z Modlina regularne połączenia.

W sezonie zimowym lotnisko w Modlinie będzie oferować 17 połączeń regularnych. Nie obyło się bez zmian w siatce lotów - na zimę zostaje zawieszonych aż dziewięć tras - głównie połączeń sezonowych. Zimą nie polecimy do: Chanii, Palmy, Pizy, Trapani, Bari i Marsylii. Z rozkładu znikają także Budapeszt, Frankfurt Hahn, Dusseldorf Weeze.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Modlina>>

Połaczenia z Portu Lotniczego w Poznaniu

W sezonie zimowym dostępnych będzie 18 kierunków oferowanych przez trzech przewoźników tradycyjnych – Polskie Linie Lotnicze LOT (Warszawa), Lufthansę (Dusseldorf, Frankfurt, Monachium), Skandynawskie Linie Lotnicze SAS (Kopenhaga) – a także dwóch przewoźników niskokosztowych – Ryanair (Barcelona, Bristol, Dublin, Liverpool, Londyn Stansted, Oslo Rygge, Rzym Ciampino) i Wizz Air (Doncaster/Sheffield, London Luton, Mediolan Bergamo, Oslo Torp, Paryż Beauvais, Sztokholm Skavsta).

Poznańskie lotnisko traci w sezonie zimowym kilka połączeń. Pod koniec października zostają zawieszone na okres zimowy loty do Barcelony El Prat i Bergen, obslugiwane przez Wizz Air oraz loty do Barcelony El Prat, Edynburga, Mediolanu Bergamo, East Midlands i Palmy, oferowane w sezonie letnim przez Ryanair. Jednak jest też kilka dobrych wiadomości. Jak poinformowała Hanna Surma, rzecznik prasowy poznańskiego lotniska: "od 7 listopada br. Ryanair uruchomi połączenie do Barcelony Girony, a od 21 grudnia br. powróci do rozkładu lotów sezonowy włoski kierunek – Mediolan Bergamo – który będzie obsługiwany przez linię Wizz Air. Przypominamy również, że od 16 września br. Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły dodatkowy rejs do Warszawy, a od 27 października br. linie lotnicze Lufthansa wprowadzą dodatkową, popołudniową rotację do Frankfurtu."

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Poznania>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Rzeszowie

Podobnie jak w zeszłym roku na sezon zimowy zostają zawieszone połączenia typowo sezonowe, oferowane przez linię Ryanair. Będą to: Barcelona Girona, Bristol, Glasgow Prestwick oraz Trapani.

Jak poinformował nas Marcin Pichura z rzeszowskiego lotniska, dwa nowe kierunki, które zostały uruchomione przez Eurolot w sezonie letnim, do Paryża i Rzymu są kierunkami całorocznymi (połączenia wykonywane są w każdy wtorek oraz sobotę) i będą utrzymane przez sezon zimowy. Z kolei linia lotnicza Ryanair przez najbliższy sezon zimowym utrzyma nowe połączenie do Oslo Rygge, które odbywa się dwa razy w tygodniu (wtorki oraz soboty). Wciąż nie wiadomo co z zapowiadanymi połączeniami do Gdańska i Amsterdamu.

"Po raz pierwszy w historii lotnisko w podrzeszowskiej Jasionce w sezonie zimowym będzie obsługiwało 62 połączenia tygodniowo. Jest to niewątpliwie duży sukces, który pozwoli też na całościowe zwiększenie liczby odprawionych pasażerów względem ubiegłego roku. Władze Portu spodziewają się zbliżyć do liczby 600 tys. pasażerów na koniec 2013 r. Podsumowując sezon letni warto zwrócić uwagę na fakt, że pomimo trudnych pierwszych miesięcy br. udało się nieznacznie nadrobić straty związane z remontem pasa startowego. Na koniec września lotnisko obsłużyło o 1,72% więcej pasażerów w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku." - podkreślił Marcin Pichura

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Rzeszowa>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Szczecinie

W tym roku lotnisko w Szczecinie straciło sezonowe połączenia do Bristolu, Edynburga i Liverpoolu. Jak informują władze lotniska, loty na tych trasach wrócą jednak już na wiosnę. Szczecin będzie oferował zimą pięć połączeń - Dublin i Londyn z Ryanair, Stavanger i Oslo Torp z Wizz Air oraz loty do Warszawy z PLL LOT.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń ze Szczecina>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Warszawie

W sezonie Zima 2013/14 Lotnisko Chopina będzie dysponować bezpośrednimi połączeniami do 75 portów na świecie - tymczasem w sezonie letnim dostępne były aż 104 kierunki. Największą zmianą, która miała wpływ na zmniejszenie ilości połączeń były przenosiny Ryanair do Modlina (co miało miejsce 30 września).

Jak poinformował nas Rzecznik Prasowy warszawskiego Lotniska Chopina Przemysław Przybylski, pozostałe zmiany w rozkładzie prezentują się następująco: Polskie Linie Lotnicze lot zawieszają loty do Bejrutu, Berlina, Kairu, Nicei, Rzymu, Stuttgartu i Zurychu. Polski przewoźnik zmniejsza także częstotliwość lotów na trasach do Belgradu, Budapesztu i Sztokholmu. Jak co sezon znikają połączenia typowo wakacyjne: Wizz Air zawiesza obsługę sezonowych lotów do Burgas, WOW Air do Rejkiawiku, a Air One do Wenecji. Eurolot w sezonie zimowym nie będzie obsługiwał lotów do Dubrownika, Heringsdorfu, Splitu i Zadaru.

Podróżni będą mogli się cieszyć jednym nowym połączeniem do Austrii - Eurolot uruchamia loty do Salzburga, oraz na Ukrainę - Wizz Air zainaugurował (jeszcze w październiku) loty do Charkowa, zaś w listopadzie ruszą loty do Tel Awiwu. Węgierski przewoźnik ponownie będzie obsługiwał loty do Grenoble.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Warszawy>>

Połączenia z Portu Lotniczego we Wrocławiu

Tej zimy pasażerowie wrocławskiego lotniska mogą wybierać spośród 24 regularnych połączeń, wśród nich znalazło się aż 19 połączeń oferowanych przez tanich przewoźników – linie Wizzair i Ryanair.

"Nadchodzący sezon zimowy będzie nieco bogatszy od ubiegłorocznego. Siatka połączeń będzie na tyle rozbudowana, że każdy pasażer znajdzie dla siebie odpowiedni kierunek i dogodne godziny lotów. Nowości low-cost to loty do Rzymu i Barcelony, które na tyle dobrze sprawdziły się w sezonie letnim, że Ryanair postanowił utrzymać je w zimowej ofercie. Przewoźnik zdecydował też o uruchomieniu dwóch dodatkowych rejsów na niezwykle popularnych we Wrocławiu trasach do Londynu Stansted i Dublina. W sezonie zimowym do pierwszego miasta będziemy mogli polecieć aż 9 razy w tygodniu, a do drugiego 4 razy." - poinformował Dariusz Kuś, Prezes Portu Lotniczego Wrocław.

W sezonie zimowym zawieszone zostają połączenia typowo sezonowe, m.in. do Alicante, Malagi, Bournemouth, Wenecji, na Kretę i Maltę. Te kierunki wrócą do letniego rozkładu lotów już na wiosnę. Ryanair zadecydował w tym sezonie o zawieszeniu połączenia do Malmö, a Wizz Air do Oslo Torp. W przypadku połączeń krajowych Eurolot zawiesił do Gdańska.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Wrocławia>>

Połączenia z Portu Lotniczego w Zielonej Górze

Lotnisko w Zielonej Górze oferuje podróżnym tylko jedno połączenie regularne - są to loty do Warszawy. Połączenie obsługiwane jest codziennie oprócz sobót przez linię Sprint Air.

Zobacz rozkład lotów i mapę połączeń z Zielonej Góry>>

Pobierz raport w pdf: Sezon zimowy 2013/2014 - tanie loty z Polski (raport Tanie-Loty.pl)

Opracowanie: Anna Pustizzi / Tanie-Loty.pl