Turyści podczas Euro będą latać samolotami?

Obraz polskiej komunikacji krajowej na niespełna 100 dni przed rozpoczęciem Euro 2012, którego jesteśmy współgospodarzami, wygląda co najmniej niepokojąco. Wiemy już, że większość zaplanowanych dróg i połączeń kolejowych nie zostanie skończonych na czas. Nie skorzystają z nich turyści, którzy przybędą do Polski latem. Czym zatem będą się oni poruszać między miastami, w których rozgrywane będą mecze? Samolotami, dniem i nocą. Linie lotnicze czekają zwarte i gotowe. Serwis Tanie-Loty.com.pl podsumowuje konkurencyjne oferty krajowych przewoźników.

"Niewygodne" autostrady i koleje

Do Euro mieliśmy mieć w Polsce 1 tys. km nowych autostrad, a mamy jedynie 400 km. Z zaplanowanych 2 tys. km nowych dróg ekspresowych udało się skończyć tylko 440 km. Nieco lepiej prezentuje się postęp prac kolejowych. Wielu linii nie da się ukończyć do Euro, ale przynajmniej na czas turnieju prace zostaną na nich wstrzymane. PKP planuje też wypuszczenie nowych wagonów, by turyści nie musieli podróżować w "polskich" warunkach. Jak zapowiadają organizatorzy Euro 2012, średni czas przejazdu pociągiem pomiędzy miastami - organizatorami podczas turnieju wyniesie już 4-5 godzin. W porównaniu z obecną sytuacją (6-10 godzin), to spore usprawnienie. Ale jeśli zestawić ten wynik z czasem przelotu, który wynosi niespełna godzinę - już nie jest tak imponujący.

Krajowe linie lotnicze bezkonkurencyjne

Jak stwierdza Anna Pustizzi, Travel Expert Centrum Rezerwacji Tanie-Loty.com.pl, zbliżający się termin Euro 2012 oraz infrastrukturalny impas zmotywowały krajowych przewoźników do rozwinięcia swoich ofert lotów w imię walki o klienta. A jest o kogo walczyć. Loty po Polsce zyskują bowiem coraz więcej zwolenników - tak Polaków, jak i turystów z zagranicy. Siatki połączeń będą więc bogatsze. Zapewniono też, że w terminie od 1 czerwca do 4 lipca 2012 turyści będą mogli latać między miastami-gospodarzami bez ograniczeń również nocą - lotniska także są gotowe do obsługi wzmożonego ruchu turystycznego. Inwestycja w rozwój oferty jest długofalowa. Szacuje się, że po turnieju liczba turystów odwiedzających Polskę zwiększy się o co najmniej pół miliona. Liczba autostrad nie urośnie zaś zbyt szybko.

Statystyki udostępniane przez Urząd Lotnictwa Cywilnego wskazują również na rosnące zainteresowanie krajową komunikacją lotniczą. W 2010 roku krajowy ruch lotniczy sięgał poziomu 1,9 mln pasażerów, o blisko 10% więcej niż w roku poprzedzającym. Dane za pierwsze trzy kwartały 2011 roku wskazują na to, że tempo wzrostu może sięgać nawet ponad 20% rocznie.

Oferty linii lotniczych coraz lepsze

PLL LOT

Polskie Linie Lotnicze LOT oferują jedynie loty z lotnisk regionalnych do Warszawy. Połączenia obsługiwane są przez Eurolot i są w większości przypadków dopasowane do połączeń międzynarodowych oferowanych przez LOT z Lotniska Chopina. Ze względu na możliwość połączenia lotów krajowych z dalszą podrożą z Warszawy na jednym bilecie, są one popularne wśród klientów.

Trasy

Siatka połączeń krajowych LOT-u obejmuje połączenia pomiędzy Lotniskiem Chopina a lotniskami w: Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, Szczecinie, Wrocławiu, Bydgoszczy, Katowicach i Rzeszowie.

Ceny biletów na loty krajowe zaczynają się już od 79 zł/os w jedną stronę. Cena obejmuje bagaż rejestrowany oraz catering na pokładzie.

Eurolot

Eurolot to linia lotnicza, która oferuje usługi przewozowe między najważniejszymi portami regionalnymi w Polsce. Linia zmieniła swój profil działalności i rozpoczęła w 2011 roku przewozy regionalne pod własną marką - eurolot.com. Szybkość i wygoda podróżowania oraz relatywnie niskie ceny sprawiły, że połączenia lotnicze Eurolot są interesującą alternatywą dla innych form podróżowania po kraju.

Trasy

Eurolot lata obecnie na 5 trasach pomiędzy polskimi lotniskami: Gdańsk-Wrocław, Gdańsk-Kraków, Kraków-Poznań, Kraków-Szczecin i Poznań-Szczecin. Dodatkowo linia oferuje także loty do Popradu na Słowacji, skąd szybko można dojechać do Zakopanego.

Ceny

Bilety na przeloty krajowe zaczynają się od 149 zł/os. za lot w jedną stronę. Cena zawiera przewóz bagażu rejestrowanego i catering.

OLT Jetair i OLT Express

W styczniu 2012 roku linia OLT Jetair została wchłonięta przez nowego przewoźnika OLT Express, który rozpocznie swoją działalność operacyjną od kwietnia 2012 roku.

Trasy

Na chwilę obecną siatka połączeń OLT Jetair obejmuje loty na 4 bezpośrednich trasach krajowych: Warszawa-Wrocław, Warszawa-Gdańsk, Gdańsk-Katowice i Katowice-Rzeszów. Od początku kwietnia nowa linia OLT Express będzie obsługiwać 18 bezpośrednich połączeń pomiędzy dziewięcioma miastami w Polsce. Przewoźnik planuje codzienne połączenia rano i wieczorem ze wszystkich lotnisk. Dodatkowo możliwe będą loty z przesiadkami (także typu open jaw). Nowa siatka połączeń linii OLT Express została przedstawiona 15 lutego na konferencji prasowej.

Ceny

Bilety na loty krajowe OLT Express zaczynają się od 99 zł/os. za lot w jedną stronę.

Sprint Air

Sprint Air to firma oferująca głównie przewozy czarterowe i cargo, zaś od 20 czerwca 2011 roku przewoźnik realizuje regularne loty pasażerskie na trasie Warszawa - Zielona Góra. Połączenie obsługiwane jest przez samolot typu Saab340 i odbywa się codziennie oprócz sobót.

Ceny

Loty w jedną stronę zaczynają się od 149 zł/os.

Perspektywy na Euro 2012

Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej w 2012 odbędą się na ośmiu stadionach - w Polsce i na Ukrainie. W Polsce będą to: Stadion Narodowy w Warszawie, Stadion Miejski we Wrocławiu, PGE Arena w Gdańsku i Stadion Miejski w Poznaniu. Jeśli OLT Express utrzyma planowaną siatkę połączeń do czerwca 2012 roku to każde z miast, w których będą odbywały się mecze, będzie miało bezpośrednie połączenie lotnicze ze wszystkimi pozostałymi. Wobec problemów z komunikacją drogową i kolejową oraz dzięki atrakcyjnym cenom połączeń (bilety w jedną stronę zaczynają się od 99 zł/os), transport lotniczy w trakcie mistrzostw zaczyna być realną i dostępną alternatywą.
Rozbudowana siatka krajowych połączeń lotniczych ucieszy nie tylko kibiców i biznesmenów. Zainteresowanie tanimi lotami po kraju okazuje wielu klientów, co zaobserwowano również w Centrum Rezerwacji Tanie-Loty.com.pl. Pozostaje nam liczyć, że konkurencyjne połączenia nie znikną po mistrzostwach, ale utrzymają się w ofertach przewoźników na stałe.

Więcej informacji o nowych siatkach połączeń krajowych przewoźników w artykule Loty krajowe na Tanie-Loty.com.pl