Wypad zakrapiany rumem z tapasami i mojo? Tak! Sprawdź, co zjeść na Wyspach Kanaryjskich!

Ach, Kanary. Europejska Afryka zamknięta na kilku różnej wielkości wyspach. Ze względu na swoje specyficzne położenie i przynależność państwową, wykształciła się na nich zupełnie odrębna kuchnia, odmienna od europejskiej kuchni kontynentalnej. Zobacz, co zjeść na Wyspach Kanaryjskich.

Kanaryjskie tapasy, czyli co zjeść na Wyspach Kanaryjskich

blank
Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Fot. Pixabay

Bez wątpliwości można stwierdzić, że każdy rejon Hiszpanii ma swój osobny rodzaj tapasów. Te, które znajdziecie na Gran Canarii są tego dobrym przykładem. Często używane są owoce morze: ośmiorniczki, krewetki, małże i sardynki – i to w wersji, jakiej nie jada się nigdzie indziej. Jeśli zastanawiasz się, co koniecznie musisz zjeść na Gran Canarii, to tapasy są idealnym wyborem. Niewielkie przekąski są również dostępne z krokietami rybnymi, ale również z ciekawymi dipami i dodatkami. W każdym większym mieście na Gran Canarii bez problemu znajdziesz tapas bar – a im mniejsza miejscowość, tym bardziej autentyczne i oryginalne tapasy. A skoro już jesteśmy przy Gran Canarii, to koniecznie spróbuj również tamtejszych ziemniaczków. Być może taka potrawa nie wyda ci się zbyt wykwintna, ale właśnie z Papas Arrugadas słynie ta wyspa. Nazwę można przetłumaczyć jako Pomarszczone Ziemniaki i tak też to wygląda. Przygotuj się na dużą ilość soli!

Sprawdź tanie loty na Gran Canarię!

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Mojo na Teneryfie

blank
Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Fot. Victoria Shes / Unsplash

Mojo jest esencją Wysp Kanaryjskich. Dosłownie. Bardzo bogaty w smaku sos dodawany jest w zasadzie do każdego możliwego dania na wyspach. Pamiętaj jednak, że mojo mojo nierówne. Istnieje wiele odmian słynnego sosu. Najbardziej popularnym jest mojo picon, czyli ostry sos z czosnku, oliwy, pieprzu, kminu i octu. Zgodnie z tradycyjną recepturą tworzy się go poprzez wymieszanie ręcznie wszystkich składników w moździerzu. Jednak obecnie można również go zrobić przy użyciu zwykłego blendera lub miksera (choć wtedy traci nieco na smaku i zmienia się jego tekstura). Mojo są dodawane do ziemniaczków (tych pomarszczonych również), ryb, a nawet serów.

Znajdź tanie bilety lotnicze na Teneryfę

Degustacja win La Geria na Lanzarote

blank
Fot. Kelsey Knight / Unsplash

La Geria to bardzo niezwykły rejon słynący ze swoich specyficznych winnic. Każdy krzaczek winogrona jest zasadzony pojedynczo w wulkanicznej ziemi, w czymś na wzór lejku, osłoniętego od wiatru podkową z kamieni. Jakie rodzaje win rosną na Lanzarote? Głównie są to Muskaty i szczep malvasia. Tradycja wytwarzania win na Wyspach Kanaryjskich jest bardzo silna i sięga XVIII wieku, dlatego sam proces jest mieszanką współczesnej techniki i dawnych metod. Warto do posiłku wybrać właśnie lokalne wina i skosztować jak smakują.

Sprawdź tanie loty na Lanzarote

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Ser kozi na La Gomerze

blank
Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Lindsay Moe / Unsplash

Co najlepiej pasuje do degustacji wina? Ser! Dowiedziałeś się już o winie z Lanzarote, teraz pora na skosztowanie koziego sera na La Gomerze! Hiszpanie uwielbiają sery, a mieszkańcy Wysp Kanaryjskich nie są wcale wyjątkiem. Ze względu na specyfikę wyspy La Gomera, zwierzęta tam hodowane to kozy. To właśnie z ich mleka wytwarzane są pyszne sery. Często można zamówić ten przysmak w wersji wędzone dymem wrzosowym lub palmowym. Dodawane są do nich również papryka i zioła, które wzbogacają smak sera. Ser kozi jest ulubionym dodatkiem do tapasów na La Gomerze – spróbuj potestować różne jego warianty w potrawach i z akompaniamentem lokalnych win! Wieczór w takim jedzeniowym towarzystwie to istna przyjemność.

Znajdź tanie połączenia na La Gomera

Skosztuj rumu na La Palmie

blank
Fot. Pixabay

Jeśli jesteś pełnoletni, koniecznie spróbuj rumu na La Palmie! Trzcina cukrowa była uprawiana na La Palmie zanim jeszcze została masowo sadzona w Indiach. To właśnie z niej wytwarzane jest płynne złoto La Palmy, czyli rum. Napój ten jest bardzo specyficzny dla wyspy, ponieważ nadal jest on tam wytwarzany z soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Na La Palmie nadal znajduje się destylarnia pracująca nieprzerwanie od dziesięcioleci. Obecnie plantacje trzciny powoli zostają wypierane przez bardziej opłacalne bananowce, jednak tradycja wytwarzania rumu nie zamiera na wyspie. Za to możesz tam również spróbować całkiem przyjemnego likieru bananowego.

Sprawdź: tanie loty na La Palma

Oliwa z oliwek i wino na Fuerteventurze

miseczka z oliwą obok oliwki i rozmaryn
Fot. Pixabay

Choć Fuerteventura słynie głównie ze swoich pięknych piaszczystych plaż, jest tam również coś dla smakoszy. To właśnie tam powstaje jedna z najlepszych i uznawanych za najzdrowsze oliw z oliwek. Spróbuj tamtejszego tradycyjnego śniadania z chlebem maczanym w oliwie, a przekonasz się, że prostota jest w życiu najciekawsza. Wykwintne dania rzecz jasna też mają swój urok, ale zwykły chleb z oliwą potrafią zachwycić smakoszy. Przy okazji warto zaopatrzyć się w mały zapas i zabrać oliwę ze sobą – nie jest ona w Polsce łatwo dostępna. Skoro już jesteś na Fuerteventurze, warto by było, gdybyś skosztował tamtejszego organicznego wina. Winiarnie na Fuerteventurze nie są być może znane na całym świecie, ale wytwarzane przez nie produkty są fantastyczne w smaku.

Znajdź tanie bilety lotnicze na Fuerteventurę!

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Bienmesabe, czyli mnie to smakuje!

blank
Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Fot. Juan José Valencia Antía / Unsplash

Bienmesabe to przysmak Gran Canarii. Nazwę można przetłumaczyć dosłownie na mnie to smakuje – i taki właśnie jest ten dodatek. Czym jest Bienmesabe? To migdałowa pasta na chleb, w skład której wchodzą lokalne migdały, jajka, cukier i cytryna. Smak jest cudowny – wielbiciele słodyczy na pewno go docenią. Ale nie należy z nim przesadzić. Najlepszy efekt jest kiedy rozsmarujemy Bienmesabe na chlebie lub dodamy go do tapasów.

Poszukaj tanich lotów na Gran Canarię!

Aleksandra Ryś
Aleksandra Ryś
Redaktor Tanie-Loty.pl, prowadzi również własnego bloga podróżniczego. Z wykształcenia polonistka, z zamiłowania globtroterka. Mistrzyni wyłapywania okazji i latania za grosze. W wolnym czasie planuje kolejne wojaże.

Zobacz też

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Obserwuj nas

427,346FaniLubię
33,449ObserwującyObserwuj
5,711ObserwującyObserwuj

Zobacz też