Ach, Kanary. Europejska Afryka zamknięta na kilku różnej wielkości wyspach. Ze względu na swoje specyficzne położenie i przynależność państwową, wykształciła się na nich zupełnie odrębna kuchnia, odmienna od europejskiej kuchni kontynentalnej. Zobacz, co zjeść na Wyspach Kanaryjskich.

6. Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Mojo na Teneryfie

Mojo jest esencją Wysp Kanaryjskich. Dosłownie. Bardzo bogaty w smaku sos dodawany jest w zasadzie do każdego możliwego dania na wyspach. Pamiętaj jednak, że mojo mojo nierówne. Istnieje wiele odmian słynnego sosu. Najbardziej popularnym jest mojo picon, czyli ostry sos z czosnku, oliwy, pieprzu, kminu i octu. Zgodnie z tradycyjną recepturą tworzy się go poprzez wymieszanie ręcznie wszystkich składników w moździerzu. Jednak obecnie można również go zrobić przy użyciu zwykłego blendera lub miksera (choć wtedy traci nieco na smaku i zmienia się jego tekstura). Mojo są dodawane do ziemniaczków (tych pomarszczonych również), ryb, a nawet serów.

Znajdź tanie bilety lotnicze na Teneryfę

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? Fot. Victoria Shes / Unsplash

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Please enter your name here