Nagłówek strony

Wyszukiwarka biletów lotniczych

przelot złożony
1 pasażer
  • Dorośli-1+
  • Dzieci-0+
  • Wiek dziecka 1-8+
  • Wiek dziecka 2-8+
  • Wiek dziecka 3-8+
  • Wiek dziecka 4-8+
  • Wiek dziecka 5-8+
  • Wiek dziecka 6-8+
  • OK
Szukaj
  • polska firma
  • 20 lat doświadczenia
  • 500 000 klientów
  • bezpieczne płatności
  • gwarancja najniższej ceny
Wszystkie linie lotnicze. Rezerwuj wygodnie.

Treść główna

Kulinarna mapa Europy – gdzie polecieć, żeby dobrze zjeść?

churros

Czy podróżowaliście kiedyś po Europie, gdy waszym przewodnikiem był… żołądek? Gdy zastanawiamy się nad kolejnym kierunkiem naszych wyjazdów, przyjmujemy różne kryteria. Dziś zachęcamy do podróży szlakiem kulinarnym.

Smakowanie lokalnej kuchni to jedna z najlepszych atrakcji podróżowania. Niezależnie, czy lubisz słodkie czy słone, desery czy śniadania, każdy kraj ma przed tobą do odkrycia swoje kulinarne dziedzictwo. Jakie potrawy to obowiązkowy must have? Sprawdźcie.

Pierogi na Ukrainie

Kto z nas nie lubi pierogów? To jedna z najpopularniejszych potraw, którymi zajadają się wszyscy zagraniczni goście odwiedzający nasz kraj. Jednak swoje korzenie i bogactwo gatunku znajdziemy na Wschodzie. Będąc na Ukrainie zachwycą nas przeróżne rodzaje nadzienia, kształty oraz dodatki.

Wareniki to wraz z barszczem narodowa potrawa Ukraińców. Składają się z ciasta parzonego i nadzienia w wariancie słodkim lub słonym. Tradycyjnie występują z farszem ziemniaczanym lub ziemniaczano-serowym, a w restauracji spotkamy je w towarzystwie kwaśnej śmietany lub polane roztopionym tłuszczem. 

Pielmieni to z kolei pierogi z mięsem, których wielka miska kosztuje jedynie 50 hrywien, czyli w przeliczeniu na naszą walutę - jedynie 6 złotych. Warto dodać, że kuchnia ukraińska jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo tania. Żaden kraj nie oferuje nam takiej uczty w niewiarygodnie niskich cenach.

Sałatka w Bułgarii

Miłośnicy sałatek nie mogą wyjechać z Bułgarii bez skosztowania szopskiej sałaty. Jej główne składniki to ogórki, papryka, cebula i pomidory, które są w tym kraju podobno najpyszniejsze na świecie. Obowiązkowym składnikiem tej potrawy jest solankowy ser owczy, tzw. szopski, smakiem nieco przypominający fetę.

Fasolka w Macedonii

Tradycyjną potrawą kuchni macedońskiej jest tavce gravce. To zapiekana w glinianym naczyniu świeża fasola z różnymi dodatkami, między innymi mięsem, papryką i cebulą. Danie tłuste, ale bardzo sycące.

Mięso w Bułgarii

Prawdziwie męska kuchnia czeka na nas w Bułgarii, gdzie smakołykiem jest kebabcze. To niewielkich rozmiarów kotlet z mielonej baraniny, nadziewany na patyk i smażony na grillu. Jego wyjątkowy smak stanowią dodatki do mięsa – cebula, czosnek oraz papryczka chili. Różne odmiany tej potrawy można spotkać na całych Bałkanach.

Kanapki w Austrii

Jeśli jesteście fanami hot-dogów, bosna przypadnie wam do gustu. To rodzaj kanapki na ostro z pikantną kiełbaską, cebulą, przyprawą curry i w zależności od upodobania – musztardą lub keczupem. To modelowy przykład street foodu, który mimo że tłusty, wart jest grzechu. Dziś słynie z niego szczególnie Wiedeń.

Słodycze w Hiszpanii

Obowiązkowym punktem wizyty w tym kraju dla każdego wielbiciela słodyczy jest spróbowanie churros – tłustej przekąski zajadanej w towarzystwie płynnej czekolady. To pewien rodzaj wariacji na temat polskiego pączka. Ciasto w formie pałeczek wyciska się na głęboki olej, a po usmażeniu macza się je w cukrze pudrze lub filiżance rozpuszczonej czekolady. Co ciekawe, Hiszpanie takie smakołyki jedzą już na śniadanie.

Placki na Węgrzech

Langosz od pewnego czasu zagościł na jarmarkach świątecznych w Polsce, jednak nigdzie nie znajdziemy takiego bogactwa dostępnych wariantów tej potrawy, jak w jej rodzimym kraju. Węgierska specjalność to smażony, płaski placek z mąki, drożdży, utłuczonych gotowanych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju. Zazwyczaj jada się go ze śmietaną, startym serem, szynką lub masłem czosnkowym.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że od czytania o tych pysznościach nerwowo zaczął wam burczeć brzuch lub zrobiliście się głodni, więc tym bardziej zachęcamy do podjęcia decyzji o wyjeździe i rozpoczęcia podróży kulinarnym szlakiem. Jeśli wydaje wam się, że nie macie pieniędzy, absolutnie nie rezygnujcie z marzeń! Zawsze możecie sięgnąć po niewielki kredyt gotówkowy, na przykład do 3 tysięcy. Do końca marca możecie skorzystać z takiej oferty w banku Credit Agricole, gdzie spłacacie dokładnie tyle, ile pożyczyliście. Nie ma co zwlekać – wybierzcie ulubiony kierunek i w drogę. To znaczy… smacznego!

Zobacz też

Alerty cenowe

Ustaw gdzie i kiedy chcesz lecieć, a my zajmiemy się resztą!

Nawigacja dodatkowa