Treść strony

  • polska firma
  • 20 lat na rynku
  • 600 000 klientów
  • bezpieczne płatności
  • gwarancja najniższej ceny

Treść główna

60 milionów turystów w jednym miejscu - festiwal Kumbh Mela

60 milionów turystów w jednym miejscu - festiwal Kumbh Mela

Gotowanie jest jak podróż, dlatego jeśli nawet jesteś teraz w domu, a do następnej wyprawy masz jeszcze trochę czasu to dzięki tym prostym daniom przeniesiesz się na chwilę w inne miejsce.

burrito1
Burrito
Fot. Codogara.pl

Dzisiaj zabieram Was do Meksyku na przepyszne burritos

Doskonały smak burrito zawdzięcza kuminowi, czyli kminowi rzymskiemu. Nadaje on daniu ciekawego, kminkowego posmaku - warto spróbować. Pszenne tortille polecam Wam przygotować w domu. Tutaj znajdziecie przepis. Zajmuje to kilka chwil, a są o niebo lepsze od kupnych.

Składniki

  • 6 pszennych tortilli
  • 30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka mieszanki: czerwona fasola - kukurydza
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kmin rzymski
  • oregano
  • sól, pieprz
  • limonki
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przepis

Zaczynamy od przygotowania pszennych tortilli. Następnie w garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę. Szklimy kilka minut.

Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa. Na dużym ogniu przesmażamy go kilka minut. Warto, aby na dnie powstało smakowite zrumienienie. Po 10 minutach wlewamy do garnka puszkę pomidorów oraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż mięso i papryka będą miękkie - ok. 30 minut.

burrito3

W międzyczasie dodajemy przyprawy: po szczypcie kuminu, papryk słodkiej i ostrej, soli, i pieprzu oraz oregano. Dusimy, aż sos się zredukuje, a nam pozostanie smakowita gęsta masa. W razie potrzeby można dolać wody. Warto uważać, gdyż masa ma tendencję do przypalania. Na sam koniec wrzucamy do garnka puszkę mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli, zakrywamy garnek i zestawiamy z gazu.

Gotowe burrito lekko przestudzone przekładamy na środek tortilli, posypujemy startym serem i rolujemy jak krokieta. Wpierw boki do środka, a potem od dołu ku górze zakładamy brzegi. Grillujemy kilka minut, aż powstaną ładne prążki. Podajemy w ćwiartkami limonki oraz kwaśną śmietaną. Smacznego

burrito2

Przepis za codogara.pl

Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje burritos przygotowane przez Meksykańczyków, sprawdźcie najtańsze loty do Meksyku>>

Papierowa kosmetyczka Paprcuts - prezentacja produ...
Mapa - Afryka bez eboli

Najlepsze okazje

Tam czeka na Ciebie słońce i piękne plaże! Którą wyspę wybierzesz? 30 ofert od 219 Sprawdź Lizbona? Porto? Algarve? O czym marzysz? Zwiedzaj PORTUGALIĘ9 ofert od 533 Sprawdź Planujesz wakacje w czerwcu? Znajdź idealną propozycję lotu dla siebie!30 ofert od 309 Sprawdź Tanie loty do Barcelony! Stolica Katalonii czeka na Ciebie! 6 ofert od 246 Sprawdź

Alerty cenowe

Ustaw gdzie i kiedy chcesz lecieć, a my zajmiemy się resztą!